Simona Ionescu / Redactor Șef

Calvarul bărbatului care și-a făcut prima operație de schimbare de sex în România. Sorina și-a turnat acid pe față

Calvarul bărbatului care și-a făcut prima operație de schimbare de sex în România. Sorina și-a turnat acid pe față
Primul bărbat care şi-a făcut operaţie de schimbare de sex în România duce o viață de calvar. Sorin Rațiu, care în 1995 a devenit Sorina, are dureri insuportabile, iar tratamentele hormonale au fost un eșec.

Deși a dorit cu ardoare să devină femeie, Sorin, acum în vârstă de 39 de ani, a trecut prin clipe de coșmar în ultimii 27 de ani. Prezentă în platoul emisiunii „Acces Direct”, Sorina a vorbit despre anii de chin prin care a trecut de la prima operaţie, o intervenție în premieră în România.

„M-a schimbat radical această operaţie şi am devenit din bărbat, femeie, iar prima operaţie mi-a reuşit. A urmat apoi o a doua intervenţie la Sibiu. La aceasta mi-a construit organele sexuale femeieşti din piele şi acum mă simt groaznic. Intervenţia de la Sibiu a avut loc acum 15-16 ani”, a povestit bărbatul devenit femeie.

În aceeași emisiune a povestit că dacă ar fi s-o ia de la capăt nu ar mai lua decizia de a se opera.

„Aveam 19 ani şi mă simţeam femeie. Eu am fost orfan şi am crescut într-o casă de copii şi poate şi acest lucru a contat în decizia mea. După prima operaţie nu am regretat. Acum însă, când mă gândesc mai bine, nu cred că aş face acest lucru din nou. Zona de jos, cea unde am avut a doua intervenţie s-a înnegrit acum şi îmi curge sânge”,  a mai povestit Sorina.

Și-a dat pe față cu sodă caustică

Problemele au apărut însă una după alta. Din cauza faptului că tratamentele hormonale nu au dat rezultate, Sorina a decis să dea cu sodă cautică pe față pentru a îndepărta părul. Gestul iresponsabil a adus-o de nerecunoscut. Fața i-a fost desfigurată, iar durerile au fost tot mai mari.

„Nu erau bune tratamentele hormonale şi am decis să-mi dau cu sodă caustică pe faţă. Pur şi simplu nu am mai avut răbdare să astept rezultatele tratamentelor şi am decis să fac acest gest. După acest gest am fost nevoită să fac două transplante de piele pentru a acoperi arsurile provocate de soda respectivă”, a precizat Sorina.

A cerșit în Italia pentru a face rost de bani

Pe 26 aprilie 1995, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală a avut loc prima operaţie de schimbare de sex din România. Transsexualul Sorin Florin Raţiu, în vârstă de 19 ani, a devenit femeie, relatează evenimentulistoric.ro.

În 1995, povestea lui Sorin, devenit Sorina Raţiu a șocat întreaga țară, iar oamenii, din curiozitate, încercau să-i afle povestea și motivele care au stat la baza gestului său. Prima operație de schimbare de sex din România a fost exploatată la maximum de mass media, iar Sorina făcea turul televiziunilor pentru a-și spune povestea. În timp, Sorina a ajuns de nerecunoscut. Are fața schimonosită de la sodă cautică și abia supraviețuiește de pe o zi pe alta.

În 2014 a fost plecată în Italia, iar când s-a întors la Sibiu a povestit că a cerşit la bisericile româneşti din Italia și a dormit la fundaţii umanitare. Și-a dorit să strângă bani pentru o nouă operaţie pe care să şi-o facă în zona intimă, de reconstruire a penisului,  însă nu a reușit.

„În Italia am fost la biserică la români, m-au ajutat, am cerşit dar mi-au dat şi de milă.

Am ajuns să cerşesc pentru că am nevoie de aceşti bani ca să pot să mă operez, am nişte probleme, nu pot să stau ca lumea, am probleme de mai mulţi ani, vreau strâng bani ca să-mi rezolv problema”, povestea Sorina, potrivit ziarului Adevărul din 18 octombrie 2014.

La scurt timp însă, nemaisuportând durerile cumplite, a intrat în depresie și a încercat să-și ia viața.  Sorin Rațiu s-a născut în anul 1975, în localitatea Deta, județul Timiș. Încă de la vârsta de 15 ani, după ce tatăl lui a decedat, iar mama a plecat peste hotare, a rămas singur pe lume.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre