Simona Ionescu / Redactor Șef

Comunistul Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a băgat nasul în căsniciile fiicelor. Le-a despărțit fără milă

Comunistul Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a băgat nasul în căsniciile fiicelor. Le-a despărțit fără milă
Predecesorul lui Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a avut două fete: Lica (Vasilica) şi Tanţi (Constantina). Și-a băgat nasul în viața lor, le-a despărțit fără milă de soții lor. Pe unul l-a trimis direct la pușcărie.

Istoricii spun despre Gheorghe Gheorghiu-Dej că a fost un socru crud cu iubiții fiicelor lui. Securitatea i-a urmărit, i-a umilit. Pe unul l-a trimis la 15 ani de muncă silnică. La 1 mai 1961, medicul ortoped care-i furase inima fiicei conducătorului țării a murit, la 36 de ani, în penitenciarul de la Rîmnicu Sărat. Distrusă de cruzimea tatălui ei şi de pierderea iubitului, Lica Gheorghiu şi-a căutat consolarea în teatru. Și compozitorul Cezar Grigoriu, iubitul lui Tanți, a fost victimă.

Comunistul Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a băgat nasul în căsniciile fiicelor

Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a căsătorit la 25 de ani (1926) la Galați, cu Maria Stere Alexe, fiica unui sifonar. Au avut două fiice: Vasilica (viitoarea actriță de cinema Lica Gheorghiu, n. 15 martie 1928) și Constanța („Tanți”), născută în 1931. Până atunci, el a lucrat la o fabrică de cherestea, la o țesătorie, iar apoi s-a angajat la meșterii dogari. În cele din urmă a devenit electrician. Originea lui modestă nu l-a împiedicat să pretindă un altfel de viață pentru fiicele lui.

Nu i-au plăcut pretendenţii la mâinile celor două fiice ale sale, Lica şi Tanţi. A încercat prin orice mijloace să le despartă de bărbaţii de care fetele sale s-au îndrăgostit. Lica, fata cea mare, era căsătorită cu juristul Marcel Popescu, ales de conducerea de partid. Au avut trei copii: Sanda, Gheorghe şi Mîndra.

Însă, s-a îndrăgostit de medicul Gheorghe Plăcinţeanu, fratele celebrei regizoare Sorana Coroamă-Stanca. A fost iubirea vieţii ei. Aşa că, Popescu, devenit între timp ministru-adjunct la Camera de Comerţ, a părăsit-o. Dar Plăcinţeanu nu era pe gustul lui Dej, care nu voia un ginere de origine burgheză.

Abia cu al treilea soț a fost de acord Gheorghiu-Dej. Gheorghe Rădoi era ataşat pe lângă ambasada de la Roma

Lica Gheorghiu, alt treilea soț

Dej a aranjat ca Plăcinţeanu să fie arestat, judecat şi condamnat la cinci ani de închisoare, sub acuzaţia de complicitate la speculă. Fiindcă Lica era hotărîtă să-l aştepte, sentinţa a crescut la 15 ani de muncă silnică. La 1 mai 1961, medicul ortoped a murit, la 36 de ani, în penitenciarul de la Rîmnicu Sărat. Distrusă de cruzimea tatălui ei şi de pierderea iubitului, Lica şi-a căutat consolarea în teatru și film. Nu avea nimic în comun cu actoria, dar asta n-o împiedica să se creadă talentată. Cu atât mai mult că tăticul a construit studiourile cinematografice de la Buftea, unde fiica putea să se creadă stea de Hollywood.

Abia cu al treilea soț a fost de acord Gheorghiu-Dej. Gheorghe Rădoi era ataşat pe lîngă ambasada de la Roma. Dej şi Lica au făcut o vizită la Vatican. Acolo, l-a văzut pe Rădoi, secretar III al ambasadei, şi l-a plăcut. Era un bărbat înalt, bine făcut, creol, cu mustaţă. Lica era deja divorţată, aşa că, atunci cînd i-a spus lui Dej că pe Rădoi îl vrea de bărbat, taică-su a fost de acord. Dej îl cunoștea de mult pe Rădoi, din vremea când acesta era taximetrist cu 7 clase, iar Dej era ilegalist. L-a ajutat să scape de Securitate în anii 40.

Lica şi-a căutat consolarea în teatru și film. Nu avea nimic în comun cu actoria, dar asta n-o împiedica să se creadă talentată

Tanţi Gheorghiu s-a căsătorit cu artistul Cezar Grigoriu

Tanţi, inginer chimist cu diplomă la Moscova, s-a măritat cu Cezar Grigoriu, unul dintre cei trei fraţi ai trio-ului Grigoriu. Dej nu l-a plăcut și a pus Securitatea pe urmele sale.

Muzicianul a făcut parte din celebrul „Trio Grigoriu“, formaţia care compus şi a cântat melodiile „Broscuţa Oac“ şi „Macarale“. Dragostea pe care i-a purtat-o fiicei liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a adus numai belele. Dramele prin care a trecut le-a povestit, în 1968, cadrelor de Securitate de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Dosarul se află în arhiva Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Povestea începe la Moscova, în anul 1953, la moartea lui Stalin. Gheorghe Gheorghiu-Dej şi-a vizitat şi fata cu această ocazie. Aflând de idila celor doi, i-a spus că nu este de acord, întrucât artistul era un burghez. Cezar Grigoriu a povestit că era urmărit pas cu pas de doi bărbaţi şi de o femeie, dar şi de o maşină neagră. Acţiunea de intimidare a început să se facă simţită şi pe linie profesională. „Am început să fim excluşi din spectacole, întotdeauna cu puţin timp înainte de începerea lor. Apoi am fost daţi afară de la Teatrul Savoy, unde eram angajaţi”, relata Cezar Grigoriu în declaraţia dată Securităţii.

Tanţi s-a măritat cu Cezar Grigoriu, unul dintre cei trei fraţi ai trio-ului Grigoriu

Cezar Grigoriu, ridicat din stradă

Din această cauză, cei trei fraţi o duceau din ce în ce mai greu. Tatăl lor, violonistul Radu Grigoriu, ieşise la pensie şi alt venit nu aveau decât cel obţinut din spectacole.

În toamna lui 1956, Cezar Grigoriu se întorcea la miezul nopţii de la un spectacol. A fost ridicat din stradă de trei indivizi care l-au băgat într-o maşină de culoare neagră.

„Punându-mi ochelari de tablă pe ochi, m-au împins în maşină. După circa 15 minute de mers cu maşina, am coborât, fiind condus pe braţe, pe nişte trepte. Am fost introdus într-o cameră, am fost aşezat pe un scaun şi mi s-au luat ochelarii. Mi s-a ordonat să mă dezbrac până la piele. Am început să mă dezbrac, rămânând numai în chiloţi. Am fost din nou înjurat şi lovit, ordonându-mi-se să dau jos şi chiloţii. Am rămas gol.

După ce au rupt guma de la chiloţi mi s-au dat înapoi, apoi punându-mi ochelarii din nou, am fost condus iar pe nişte trepte. Am ajuns într-o celulă făcută toată din ciment, inclusiv patul. Mi s-a spus să mă culc. Din acest moment, la fiecare zece minute, sublocotenentul deschidea uşa, îmi dădea un pumn în coaste, ordonându-mi să mă întorc cu faţa spre uşă şi invers“, a povestit Cezar Grigoriu.

A fost eliberat din beciurile Securităţii, dar nu înainte de a i se ordona să nu spună nimănui ce i s-a întâmplat. I s-a promis un târg: să dea scris că nu se va mai întâlni cu Tanţi. În schimb va primi paşaport şi bani pentru a pleca definitiv din ţară, în orice colţ de lume doreşte.

În ciuda celor întâmplate, cei doi au reuşit să se căsătorească, însă pe timpul mariajului lor, de un deceniu, au avut mari probleme financiare. Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a făcut viaţa un calvar. Cezar Grigoriu nu şi-a întâlnit niciodată socrul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre