Controversata viață și moarte a lui Marilyn Monroe. Ce s-a întâmplat cu ”cea mai frumoasă blondă din istoria cinemaului”. Actrița, în vârstă de 36 de ani, era dezbrăcată, întinsă cu fața în jos pe pat. Ea ținea în mână un receptor de telefon când un psihiatru a intrat în camera ei la 3:30 a.m. Decedase de aproximativ șase până la opt ore.
Moartea lui Marilyn Monroe: accident sau sinucidere?
Înainte să moară, a fost sunată de psihiatrul dr. Ralph Greenson. Acesta i s-a spus să meargă la o plimbare când ea s-a plâns că nu poate dormi.
Corpul ei a fost dus la morgă, unde medicul legist Theodore J. Curphey a spus după o autopsie că ar putea da o „opinie presupusă”. Acesta a spus că moartea se datorează unei supradoze de droguri. Tot el a spus că „unei echipe speciale de sinucidere” i se va cere să investigheze ultimele zile de viață ale domnișoarei Monroe, pentru a stabili dacă aceasta și-a luat propria viață.
O sticlă goală găsită printre mai multe medicamente de lângă patul ei conținuse 50 de capsule de Nembutal. Rețeta a fost eliberată cu doar două sau trei zile în urmă. Capsulele urmau să fie administrate în doze de una pe noapte, conform spuselor lui dr. Hyman Engelberg.
Depresia
S-a aflat că autoritățile medicale credeau că domnișoara Monroe fusese deprimată recent. Era neîngrijită și avea nevoie de o manichiură și o pedichiură. Lucruri care indicau lipsă de interes în menținerea aspectului ei, care era de obicei impecabil și uimitor.
Biroul legistului a notat moartea acesteia în evidența sa ca o posibilă sinucidere. În timp ce raportul poliției a spus că moartea a fost posibil accidentală. Nu a fost găsit niciun bilet de adio. Dr. Robert Litman, psihiatru care făcea parte din echipa sinucigașilor, a declarat că notele sunt lăsate de mai puțin de 40% dintre cei care își iau viața.
Corpul domnișoarei Monroe a fost descoperit după ce menajera și însoțitoarea ei, doamna Eunice Murray, s-au trezit în jurul orei 3 dimineața și au văzut o lumină încă aprinsă în camera actriței.
Doamna Murray a găsit ușa dormitorului încuiată. Nu a putut să o trezească pe domnișoara Monroe prin strigăte și bătăi pe ușă și a telefonat imediat doctorului Greenson.
Copilăria tumultuoasă
Controversata viață și moarte a lui Marilyn Monroe. Norma Jeane Mortenson a devenit cunoscută în întreaga lume ca o actriță plină de farmec și ca sex symbol.
Marilyn Monroe s-a născut la 1 iunie 1926, în Los Angeles, California. I s-a dat numele mamei sale, botezând-o Norma Jeane Baker.
După o copilărie tumultuoasă, atât bunicii materni, cât și mama ei au fost angajați în instituțiile mentale. Norma Jeane s-a căsătorit cu unul dintre vecinii ei, James Dougherty, la vârsta de 16 ani. Tânărul a fost trimis în Pacificul de Sud în timpul celui de-al doilea război mondial.
Un fotograf a „descoperit” frumusețea naturală a lui Norma Jeane în timp ce lucra într-o fabrică din muniții californieni și a fost lansată în curând într-o carieră de modeling de succes. A divorțat de Dougherty în iunie 1946 și la scurt timp a semnat un contract de film cu 20th Century Fox.
John Kennedy şi Marilyn Monroe
Relaţia dintre John Kennedy şi Marilyn Monroe începe în 1959, la Palm Springs. Acolo, Frank Sinatra îşi invitase câţiva prieteni apropiaţi să petreacă împreună o scurtă vacanţă, printre aceştia numărându-se şi cei doi.
Ambii se aflau într-un moment dificil în relaţiile conjugale în care erau implicaţi. Marilyn divorţase de puţin timp de scriitorul Arthur Miller, după o căsnicie furtunoasă, plină de incidente. Legătura cu cântăreţul francez Yves Montand eşuase şi ea lamentabil. De cealaltă parte, căsătoria lui John Kennedy cu Jackie traversa şi ea o perioadă de criză.
Odată ajuns preşedinte, Kennedy a continuat relaţia cu Marilyn, reuşind să păstreze secretul asupra legăturii graţie serviciilor de securitate. Cei doi se întâlneau într-un apartament rezervat la hotelul Carlyle din New York, dar şi la bordul avionului prezidenţial. Apoi s-au mutat la vila Santa Monica, aparţinând unei surori a lui John.
Ultimele informaţii, furnizate de serviciul FBI care a înregistrat tot, indică faptul că cei doi au avut parte de „sex sălbatic” la Carlyle Hotel. Documentul care menţionează existenţa acestor înregistrări a fost pus la păstrare în iulie 1965 şi a fost desecretizat la începutul acestei săptămâni.
În acelaşi document apar şi numele celorlaţi doi fraţi ai fostului preşedinte american, Robert şi Ted (Edward) Kennedy, precum şi a lui Frank Sinatra şi a lui Sammy Davis Jr. Marilyn se implicase cu toată pasiunea în relaţia cu John, ajungând chiar să o sune pe Jackie, la începutul anului 1962, şi să îi spună că vrea să se mărite cu soţul ei.
Frații Kennedy se temeau că Marilyn Monroe le-ar putea dezvălui „afacerile”
Teoriile conspirației care vorbesc despre moartea lui Monroe sunt multe. Cu toate acestea, mulți au ajuns la aceeași concluzie, și anume că exista o singură persoană cu puterea și resursele necesare pentru a acoperi această înâmplare. Este vorba despre nimeni altul decât președintele Statelor Unite.
John F. Kennedy și fratele său, Robert, au avut relații cu Monroe, fapt despre care ea a vorbit prietenilor apropiați și psihiatrilor. Potrivit unor teorii, frații Kennedy, temându-se că, din cauza stării sale psihice, din ce în ce mai instabile, le-ar putea dezvălui „afacerile”, au hotărât să o elimine.
Majoritatea teoreticienilor conspiraționiști sunt de acord privitor și la metoda folosită: crima a fost comisă de fapt printr-o injecție fatală de barbiturice, o teorie aparent susținută de lipsa capsulelor găsite în stomacul lui Monroe, precum și de o vânătaie mică, misterioasă, care nu a fost niciodată explicată. Totuși, autorii raportului medico-legal au susținut că nu s-a găsit nicio urmă de ac.
Marilyn Monroe, un sex simbol
La începutul carierei sale de actorie, Norma Jeane și-a vopsit părul castaniu în blond și și-a schimbat din nou numele, numindu-se Marilyn Monroe (Monroe era numele de familie al bunicii sale). După ce a participat puțin la The Shocking Miss Pilgrim, a avut o serie de roluri uitate înainte de a obține un loc în thrillerul lui John Huston The Asphalt Jungle (1950).
În același an, ea a atras atenția și pentru munca ei în All About Eve, cu Bette Davis în rolul principal. Cu toate acestea, adevărata ei performanță a venit în Niagara (1953), un thriller în care Monroe a interpretat o tânără soție adulteră care complotează cu iubitul ei să-și omoare soțul.
How to Marry a Millionaire. Căsătorie și divorț
După ce a jucat roluri în Gentleman Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire – ambele lansate în 1953 – Monroe a fost în fruntea listei celebrităților de la Hollywood. În ianuarie 1954, s-a căsătorit cu marele star din baseball Joe DiMaggio la Primăria din San Francisco, după o poveste de dragoste de doi ani.
Deși presa a numit relația lor ca fiind relația amoroasă excelentă, problemele au început să apară aproape imediat. DiMaggio s-a simțit inconfortabil cu imaginea publică a superbei sale soții și cu popularitatea ei sălbatică, dovadă fiind aproape revolta dintre soldații americani aflați în Coreea în timpul unui spectacol pe care l-a susținut în mijlocul lunii de miere a cuplului. Aveau să divorțeze în octombrie, după doar nouă luni de căsătorie. După aceea, au rămas buni prieteni. El încă o adora și nu s-a mai căsătorit niciodată.
DiMaggio i-a pus flori pe mormânt până în ultimele lui zile de viață
Marilyn Monroe, a murit singură și tristă, departe de luminile feerice ale unei lumi pe care a iubit-o atât de mult. Pentru douăzeci de ani, DiMaggio a pus de trei ori pe săptămână 12 trandafiri la mormântul lui Monroe.
Spre deosebire de ceilalți doi soți, sau de bărbații care susțineau ca o cunoscuseră intim, el nu a vorbit public despre ea. Nu s-a recăsătorit niciodată. Mormântul lui Marilyn Monroe este și azi cel mai vizitat loc din Cimitirul Westwood Village Memorial Park din Los Angeles.
Exclusiv. Sora mai mare a Monicăi Gabor duce în tăcere povara trecutului familiei
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook