Un cavaler al fairplay-ului, un reporter de execepție. O voce blândă, inconfundabilă. Ne vom aminti de Cristian Țopescu ca cel care a comentat majoritatea marilor performanțe sportive din România: Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Nicu Vlad, Cristian Gațu și mulți alți sportivi mari. Toți se bazau pe competența de excepție a lui Cristian Țopescu. Generații de copii și de tineri au iubit sportul datorită lui Cristian Țopescu. Totul părea mai simplu când acesta explica ce se întâmplă pe terenul de sport.
Țopescu a comentat primul 10 al Nadiei Comăneci
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Fost sportiv de performanţă, Cristian Ţopescu a comentat peste 50 de ani cele mai importante evenimente din sportul românesc: a comentat peste 5.000 de transmisiuni live. Era considerat cel mai bun comentator sportiv, indiferent de competiție. El ne-a trasnmis emoțiile micuței gimnaste Nadia Comăneci când a primit primul 10 din istoria gimnasticii, de acum 44 de ani, de la Montreal. El ne-a spus cu amănunte foarte interesante despre cum Ivan Patzaichin a vâslit și s-a calificat cu pagaia ruptă, în 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen.
Cum a ajuns Cristian Țopescu cel mai bun comentator sportiv
Era un copil când ”se prostea” la fereastră și relata cum trec tramvaiele pe stradă, cum sunt îmbrăcați trecătorii. A făcut o pasiune pe viață pentru cai, datorită tatălui său, campion internațional la hipism. S-a urcat pe un cal la 7 ani, la 13 ani concura la concursurile de juniori de hipism, iar până la 25 de ani a fost de două ori campion național.
”La concursurile hipice, în probele în care nu concuram, mă duceam la microfonul arenei unde povesteam, informam publicul despre cai, despre călăreți, fel de fel de amănunte. Mai spuneam și câte-o glumă. Știam foarte multe despre cai și călăreți și nu exista nici o altă persoană care să țină publicul spectator în priză cu tot felul de informații”, a povestit Cristian Țopescu.
Așa a fost remarcat de profesioniștii de la Radio și i-au propus să facă un reportaj. Nu a ezitat nici o secundă. S-au bucurat când au aflau că ar putea să comenteze și alte sporturi: volei, baschet, handbal, fotbal. Învăța despre acestea la Institutul de Educație fizică și Sport, unde era student.
În timp, făcea sport la Steaua, era și ofițer. Făcuse școala de ofițeri la Grăniceri, singura armă care avea cai.
”La TVR, când am ajuns colaborator, în ’65, șeful TVR de atunci, Octavian Paler, și Tudor Vornicu, care tocmai venise din Franța, m-au întrebat: «Nu vrei să lucrezi la televiziune?». Dar tata, fost ofițer, m-a sfătuit să rămân în Armată”, a povestit Cristian Țopescu.
Și-a ascutat părintele. A lucrat în Televiziune, dar îl plătea Armata. A avut dreptate tatăl lui. În 1983, când a fost dat afară din televiziune, dar cei de la Steaua l-au primit cu brațele deschise.
Cristina Țopescu a murit în Ajunul Crăciunului
Cristian Țopescu ne-a părăsit la15 mai 2018, la 81 de ani, iar fiica lui iubită, Cristina Ţopescu, s-a prăpădit în decembrie 2019.
Cristina Țopescu s-a stins din viață, la 59 de ani, în condiții neclare. Nu se știe când și de ce a murit celebra jurnalistă. Locuia singură, alături de animalele pe care le iubea nespus de mult. În casa ei, polițiștii au găsit trei câini morți și cinci vii.
Vestea morții Cristinei Țopescu a căzut ca un trăsnet pentru toți cunoscuții ei, care încercau să dea de ea de mai bine de trei săptămâni. Fosta jurnalistă a răspuns la telefon ultima oară pe 23 decembrie. Și vecinii au început să fie îngrijorați, după ce nu au mai dat ochii cu ea de săptămâni bune.
De altfel, o vecină îngrijorată a fost cea care a alertat Poliția. Oamenii legii au găsit-o pe vedeta TV decedată în locuința sa din Otopeni, fără urme de violență pe corp. Se speculează că ar fi murit în somn. Echipajul de la Serviciul de Ambulanță a constatat că ea era decedată de mai multe zile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook