Românii l-au iubit și încă îl pomenesc cu drag pe Dem Rădulescu. Cine nu a văzut seria BD și nu a râs de Gogu Steriade, rol interpretat magistral de marele actor? Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”.
De ce lui Dem Rădulescu i se spunea Bibanuʼ
Ziua de 17 septembrie 2000 a fost zi neagră pentru admiratorii marelui actor Dem Rădulescu. Un infarct l-a răpus, la 68 de ani.
Dem Rădulescu se numea în acte Dumitru, dar toată lumea îi spunea Dem și a avut o poreclă binecunoscută, folosită ca un alint: Bibanuʼ. Chiar el a povestit cum a primit-o. ”Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi, lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’. După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, striga după mine «Mă, Bibanule!». Şi Bibanu’ am rămas”.
Dem Rădulescu a devenit tată la 55 de ani
Dem Rădulescu fost căsătorit cu actrița Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorțat, căsătorindu-se cu eleva sa de la I.A.T.C., actrița Adriana Șchiopu.
Această actriţă, frumoasă și talentată, a fost multă vreme „binecuvântata mea soţie”, aşa cum o descria marele actor. Dem Rădulescu avea 55 de ani când s-a născut fiica sa, Irina, la rândul ei actriță. Ați văzut-o pe scena Teatrului Mic din Capitală și în serialul „Tanti Florica”, de la ProTV.
Dem Rădulescu, biografia
S-a născut la Râmnicu-Vâlcea, la 21 septembrie 1931. Puțini știu că, înainte de a ajunge actor de calibru, maestrul Dem Rădulescu a avut o valoroasă carieră în lumea boxului. A fost chiar și campion la juniori. Însă, în oraș, veneau trupe de teatru la Râmnicu-Vâlcea, cu mari actori. Când sosea trupa lui Constantin Tănase, venea lumea de la ţară cu căruţele, dar mama lui Dem Rădulescu nu îi dădea voie la aceste spectacolele pentru că balerinele erau prea dezbrăcate. Într-o seară a fugit de-acasă, s-a furişat la spectacol şi l-a văzut pe Constantin Tănase, aplaudat și ovaționat de public.
Dem Rădulescu a debutat la 17 ani
Debutul ca actor amator a fost la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1954 termina IATC, cu bursă pe toată perioada facultăţii, iar în 1956 câştiga premiul I pentru interpretare, la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu şi unul dintre primele roluri a fost în filmul „Politică şi delicatese”. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Bucureşti, căruia i-a rămas fidel toată viaţa. A creat foarte multe roluri, îndeosebi de comedie, care l-au transformat într-o legendă a teatrului românesc.
Dem Rădulescu a trăit modest, deși era extrem de popular, spun apropiații. A avut numeroase apariţii la radio şi la televiziune. S-a remarcat prin seriozitatea abordării rolurilor de comedie, întruchipând personaje în piese precum „O scrisoare pierdută”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „D’ale Carnavalului”. A jucat în peste 30 de filme, multe rămase pentru totdeauna în memoria românilor: seria „B.D.”, „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Veronica” (1972), „Un Saltimbanc la Polul Nord” (1982), „Fram” (serial tv) (1983), „Coana Chiriţa” (1986), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook