Naarghita se numea de fapt Maria Amarghioalei și visa să devină balerină. Dar a văzut filmul „Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor. A fost vrăjită de muzica indiană și a învățat pe de rost cuvintele. Prim-ministrul Indiei, celebra Indira Ghandi, a invitat-o să cânte în țara ei și să-și întâlnească idolul.
Naarghita a fost mare vedetă
Naarghita a fost fascinată de muzica și dansurile indiene și a învățat singură să interpreteze melodii ca la Bollywood. A fost mare vedetă în anii ʹ70. Nicolae Ceaușescu era unul dintre admiratori și chiar și celebra Indira Ghandi, primul ministru al Indiei, a fost impresionată de tânăra artistă din România.
Numele real a fost Maria Amarghioalei și s-a născut în Vrancea, în localitatea Pufeşti, în anul 1939. Când părinții ei s-au despărțit, mama și-a luat fetița și a venit la București. Micuța visa să devină balerină, ceea ce s-a și întâmplat.
Copila a făcut studii de coregrafie şi canto clasic, iar la 16 ani era figurantă în corpul de balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.
Însă, viața ei s-a schimbat radical după ce a văzut filmul Indian „Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor. Povestea micului copil care dormea pe stradă a stârnit râuri de lacrimi. Raj Kapoor era tânăr și foarte arătos, iar povestea a impresionat deopotrivă bărbați și femei.
A învățat să cânte ”după ureche”
Maria Amarghioale a fost vrăjită de filmul Indian și l-a văzut de peste 50 de ori, după cum a mărturisit. Îi plăcea și povestea, și Raj Kapoor, dar mai ales dansurile și cântecele indiene. A înregistrat muzica pe un magnetofon şi a studiat-o până a învăţat pe de rost cuvintele.
A ales să se numească pe scenă Naarghta, care în limba hindi înseamnă fie „cântul spiritului etern”, fie „cântecul tulpinii de lotus”.
Mai mult, a început să studieze și cultura indiană, cu ajutorul Centrului Hindi. Un profesor de la Universitatea din Bucureşti i-a făcut rost de un sari, costumul indian tradiţional.
Avea 28 de ani (1967) când a înregistrat primul disc cu muzică indiană la Electrecord. Tot atunci, a dansat și a cântat la București în fața prim-ministrului Indiei, celebra Indira Ghandi. Impresionată de româncuța care iubește cultura din țara ei, demnitarul indian i-a făcut o invitaţie specială onorată un an mai târziu. Atunci l-a cunoscut și pe idolul ei, actorul Raj Kapoor.
„M-a întâmpinat un bărbat fermecător, cu pielea albă şi cu ochi albaştri. Aflase despre performanţele mele, era curios cine este fata născută în Carpaţi, care interpreta cântece indiene. Când cântam mă asculta cu atenţie. L-am intrebat odată, în glumă, daca este fan al meu. Mi-a spus că e vorba de mai mult”, a povestit cântăreaţa. Naarghita a mai spus că l-a refuzat pe actor, care-i propusese un rol într-unul din filmele sale. Turneul Naarghitei în India a durat mai bine de jumătate de an şi a fost sponsorizat de guvernul indian.
Naarghita, sfârșitul dureros
La sfârşitul anilor ’80, Naarghita a dispărut treptat din viața publică. Ultimii ani de viață i-a petrecut în singurătate, cu o pensie foarte mică. „Mi-am vîndut absolut tot, tot ce am avut: mobila stil Ludovic al XVI-lea, am vândut pianul, am vândut cărţile preţioase. După ce am plătit toate cheltuielile, facturile, mi-au rămas de mâncare 40 de lei pe lună. M-am descurcat cu 40 de lei pe lună”, mărturisea Naarghita cu puţin timp înainte de a muri.
Artista a fost găsită moartă, pe 26 februarie 2013, în garsoniera sa din Bucureşti. O nepoată a descoperit-o fără viață. Avea 74 de ani. Presa a scris atunci că ar fi murit ”de inimă rea”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook