Simona Ionescu / Redactor Șef

Destinul nemilos al cascadorului Szobi Cseh. Avea toate oasele rupte

Destinul nemilos al cascadorului Szobi Cseh. Avea toate oasele rupte
Szobi Cseh, cel mai cunoscut cascador al României, a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV. Cine nu îl știe și nu îl iubește pe ”Buză de Iepure”? Cancerul i-a mâncat oasele.

Szabolcs Cseh, cunoscut ca Szobi Cseh, este și astăzi unul dintre personajele cele mai îndrăgite din filmele românești. Este întruchiparea bărbăţiei şi a curajului. A continuat să îşi facă meseria chiar şi după ce şi-a rupt toate oasele din corp. L-a oprit însă o boală crâncenă şi nemiloasă.

Szobi Cseh sau ”Buză de Iepure”. Așa este cunoscut cascadorul chipeș și aventuros din multe dintre filmele românești.

Destinul nemilos al cascadorului Szobi Cseh

Szobi Cseh sau ”Buză de Iepure”. Așa este cunoscut cascadorul chipeș și aventuros din multe dintre filmele românești. Chiar și generația mai tânără îl știu, din reluarea filmelor în care călărea ca nimeni altul, sărea de la înălțimi amețitoare. Au trecut déjà 7 ani de când cancerul i-a măcinat trupul atletic.

Pe 11 decembrie ar fi împlinit 79 de ani, dar destinul lui a vrut altceva. S-a născut în oraşul Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, într-o familie de secui. A venit la Buucrești să își împlinească visul. A urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966. Aici s-a specializat în arte marţiale, gimnastică, scrimă, călărie şi alpinism.

În timpul facultăţii, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti în trupa „Ganea”. Aflat în anul III de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu. Anul următor a jucat în filmele „Împuşcături pe portativ”, „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante”.

„La începutul carierei mă antrenam la circul din București ca să-mi îmbunătățesc exercițiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa”, a povestit Szobi Cseh.

A revoluţionat scenele de luptă şi acţiune

Szobi Cseh este cel care a revoluţionat scenele de luptă şi acţiune din filmul românesc. A sfidat moarte de dragul artei şi al spectatorilor din sala de cinema. Este considerat întruchipaarea bărbăţiei şi a curajului.

A ajuns să fie identificat cu Buză de Iepure, personajul pe care l-a interpretat magistral în filmele „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben” sau „Misterele Bucureștilor”, regizate de Doru Năstase.

L-a oprit însă o boală crâncenă şi nemiloasă, pe care reușise să o învingă de două ori, dar maladia i-a măcinat trupul.

”Mamă, atunci am avut un șoc! Am simțit de două ori, că mă duc. Mi-era rușine să stau de vorbă cu Dumnezeu, să mă rog, pentru că am făcut atâtea tâmpenii. Poate trebuia să cedez”, a mărturisit cascadorul, pentru ”Destine ca-n filme”. De la TVR.

S-a stins la 71 de ani, pe 1 august 2014. A murit cu marele regret că nu şi-a cunoscut unica nepoată. Nora însărcinată urmează să aducă pe lume în curând, o fetiţă, după ce ambii fii, Arpad şi Alex, l-au făcut bunic de băieţi.

Cascadorul suferea de cancer osos şi s-a stins pe un pat de spital, la Institutul Clinic Fundeni. Cancerul i-a mâncat oasele, dar nu asta l-a răpus, ci complicaţiile renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe. Cascadorul a fost diagnosticat de trei ori cu cancer, dar a vrut din tot sufletul să îl învingă. Nu a reușit.

“Buză de iepure” a fost înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu, din Capitală. El a fost decorat cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre