Simona Ionescu / Redactor Șef

Elisabeta Polihroniade, regina care a măturat tot de pe masa de șah

Elisabeta Polihroniade, regina care a măturat tot de pe masa de șah
Șahul nu este un sport pentru toată lumea. E ”jocul minții” și trebuie să ai cu adevărat un creier dotat. Elisabeta Polihroniade a fost o minune de femeie, jurnalist, iubitor de animale. I s-a spus ”Regina” șahului de la noi.

Șahul presupune calm și să vezi piesele de pe tablă în ansamblu. Să anticipezi mutările, să ai fler. Nu oricine poate juca acest ”joc”. Românii au avut o ”Regină” a șahului, Elisabeta Polihroniade.

Elisabeta Polihroniade a învățat șah într-un spital

Elisabeta Polihroniade a fost nu numai un mare maestru al șahului, ci și o jurnalistă de top. Vocea ei calmă ne punea, totuși, într-o stare de așteptare, de participare la marile campionate de șah.

Șahul a apărut pentru prima dată în viața Elisabetei din întâmplare. „Părinţii mei au lucrat amândoi la spitalul Colentina şi acolo era un grup de medici care jucau şah. Şi eu mă tot plimbam pe-acolo. Acolo a fost pentru mine prima lecţie de şah. Am văzut acolo că se juca şi până astăzi sunt îndrăgostită încă”, a povestit Elisabeta Polihroniade.

Avea 12 ani când a început să se antreneze. În 1954, la 19 ani, se califica deja pe locul al III-lea la Campionatul Național de Senioare a României. Apoi, a obținut titlul de campioană a României la șah de 7 ori.

Este singura româncă care a obținut zece medalii olimpice la Olimpiadele de Şah, individual sau cu echipa.

Din 1960 a fost maestră internaţională, iar în 1982 a dobândit titlul de mare maestră internaţională. Începând din 1986, a arbitrat peste 60 de campionate europene și mondiale.

Elena Rădăcină, Elisabeta Polihroniade, Rodica Reicher în 1958. sursa: stere.ro

Comuniștii i-au luat banii și medaliile

Elisabeta Polihroniade a fost la un pas să fie campioană mondială în 1974 la Olimpiada feminină de șah de la Medellin. În acea perioadă, Uniunea Sovietică domina în șahul mondial, atât la masculine, cât și la feminin. La finalul competiției, echipa României era la egalitate cu cea a sovieticilor, pe primul loc. Pentru departajare s-a organizat un meci neprevăzut în program, în urma căruia româncele au pierdut aurul.

Performanțele Elisabetei Polihroniade erau cunoscute și apreciate în țară. A fost decorată în 1967 cu  Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul culturii fizice și sportului”.

Totuși, banii pe care Elisabeta Polihroniade îi câștiga în competiții, individual sau în echipă, ajungeau mereu  în conturile Ministerului Sportului.

„Îmi aduc aminte că am fost în Australia la un campionat şi am ieşit la un turneu foarte puternic şi s-au dat bani foarte mulţi. Când am venit imediat am fost întrebată dacă am luat premiu, felicitată, am depus banii. Asta era atunci”, a povestit campioana noastră.

Îi rămâneau trofeele, medaliile și diplomele. Tot la Minister era păstrat și pașaportul șahiștei, pe care trebuia să-l ceară de fiecare dată când pleca la competiții internaționale.  Șahul a purtat-o în peste 70 de țări.

”Nu m-am supărat niciodată, pentru că nu mă duceam pentru bani. Eu mă duceam pentru performanţă. Eu asta voiam: să joc şi să câştig! Dar să câştig partide. În rest eram fericită pentru că eram una dintre persoanele privilegiate pentru că puteam să plec”, mărturisea Elisabeta Polihroniade.

Elisabeta Polihroniade este singura româncă care a obținut zece medalii olimpice la Olimpiadele de Şah, individual sau cu echipa

Elisabeta Polihroniade, 40 de ani jurnalist de top

Marea maestră a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București, pentru că era  singura care avea secțiunea Jurnalism. După terminarea studiilor de licență, fost repartizată inițial la radioul public și de acolo, a ajuns să realizeze emisiuni la TVR.

”Tot timpul am lucrat cu dăruire. De la reporter, la redactor şi până la realizator era cale lungă şi era tare greu. Pe lângă mine, colegii mei tot urcau în carieră. Eu stagnam.

Dar plecam la campionate şi nu puteam să am nici o pretenţie. La un moment dat, am fost chemată la direcţie şi mi s-a spus că pot realiza emisiunea despre şah.” spunea Elisabeta Polihroniade.

„În redacție eram unul dintre puţinii realizatori de emisiuni din televiziune care veneau cu materiale de afară. Eu mă duceam la concurs şi acolo găseam şi subiecte.”

Din 1994 a condus și editat revista de șah „Gambit”, pe care a susținut-o din resurse proprii. Elisabeta Polihroniade a scris cărți de șah și își dorea foarte mult să introducă șahul ca materie în programa școlară. A avut multiple intervenții la Ministerul Educației în acest sens, fără succes.

Ne-a părăsit într-o zi de sâmbătă, la ora 17:45, pe 24 ianuarie 2016, la vârsta de 80 de ani. A fost o mare iubitoare de animale, membră de onoare a Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului.

“Regina șahului” a editat mai multe cărți și a realizat timp de aproape patru decenii o emisiune de televiziune dedicată șahului.


 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre