”În 1985, spre 86, m-a sunat Valeriu Sterian și m-a întrebat dacă nu vreau să fac parte din trupa lui”, își amintește Cristi Luca. ”Iar după un an de zile aveam să scoatem primul album cu Valeriu Sterian, ”Nimic fără oameni”.
Vali i-a dat mână liberă să orchestreze puțin mai spre rock, el venind din zona folkului. După un timp, în urmă unor divergențe dintre el și celălalt chitarist al trupei, Cristi a părăsit grupul. A crezut, atunci, că aici se va și termina cariera lui de chitarist. La scurt timp însă după ce a părăsit Compania de Sunet, a fost sunat de Doru Istudor, toboșarul de la VOLTAj, pe vremea aceea încă trupă rock autentică, care i-a propus să vină să cânte cu ei. A rămas în Voltaj până în 1997 când, după cum spune el „a avut loc divorțul de celălalt chitarist al trupei, Gabi Constantin”.
De fapt, în acea perioadă cei din VOLTAJ își anunțaseră intenția de a schimba stilul și de a trece la un gen mai comercial. Ceea ce s-a și întâmplat, fiind trădată, astfel, orientarea inițială, inspirată, cu vreme în urmă, de muzica celor de la AC DC. Cristi Luca este, de altfel, un mare împătimit, fan pe viață al celebrei trupe australiene, emblemă a hard-rock-ului. Singurul Logan galben din București, inscripționat cu numele AC DC este al lui Cristi Luca.
După despărțirea de VOLTAJ, chitarisul și-a dat seama că nu poate trăi doar din muzică, oricât ar fi iubit rock-ul. S-a orientat rapid și și-a urmat o altă pasiune, un alt talent pe care l-a avut din copilărie.
Cristi Luca: ”De mic am avut talent la desen…. nu am terminat Tonitza, am terminat Liceul Sanitar… De aici am pornit, apoi, pas cu pas am ajuns să învăț cizelura, un fel de metaloplastie, care implică mai multe faze. Mai întâi desenezi, apoi ciocănești… negativ, apoi întorci tabla, ciocănești pe pozitiv…”
Atelierul de aur și argint
Chitaristul și-a deschis, împreună cu un prieten, Gigi Cristea, un atelier la ultimul etaj al unei clădiri din buricul Bucureștiului, pe Calea Victoriei. Gravează, cizelează, făurește obiecte minunate. În aur, argint sau alamă. Obiecte bisericești, icoane, candele, fețe de argint sau alamă pentru racle, pentru uși de camere unde se ține mirul și alte minuni din metal mai mult sau mai puțin prețios. Cristi Luca și colegul său de atelier au avut comandă chiar și de la Patriarhul Daniel.
„Acum un an și jumătate am făcut, pentru Patriarhie, o candelă de un metru înălțime, pe care m-am semnat, și care a fost așezată deasupra altarului sfânt de la Catedrala Neamului. I-a plăcut mult Patriarhului Daniel, drept pentru care am primit și o medalie pentru această creație”, ne-a spus Cristi.
Atelierul este spațios, luminos și plin de fel și fel de scule și de utilaje cu ajutorul cărora Cristi Luca și Gigi Cristea își desăvârșesc lucrările artistice.
Cristi Luca nu a renunțat, însă, la rock! Și-a făcut propria trupă, Luca’Z Band, și are periodic concerte.
Fotografii: Cristian Botez și arhiva personală a artistului
Din nou întrebarea: există viață pe Marte? Ce au descoperit oamenii de știință
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook