Simona Ionescu / Redactor Șef

Gene Hackman, povestea omului de 94 de ani. „În film, ca şi în teatru, am fost un anonim ani la rând”

Gene Hackman, povestea omului de 94 de ani. „În film, ca şi în teatru, am fost un anonim ani la rând”
Gene Hackman este unul dintre cei mai mari actori pe care i-a produs Hollywood. Acum în vârstă de 94 de ani, actorul s-a retras de pe marele ecran în urmă cu 20 de ani. Duce o viață liniștită, alături de a doua sa soție. Recent, au fost văzuți în public, în ipostaze rare. Deși discret, realizările sale de-a lungul a jumătate de secol de carieră nu au trecut neobservate, ba chiar din contră.

Gene Hackman s-a retras din meseria de actor la 74 de ani, în urmă cu două decenii. Motivul a fost cel al stresului, așa cum chiar actorul mărturisea. Tată a trei copii, Hackman locuiește, din anii 1980, în New Mexico, împreună cu soția sa, Betsy Arakawa. Anterior, el a locuit în luxosul Montecito, California. 

Zilele trecute, actorul a fost văzut în public alături de soția sa, Betsy (62 de ani), pentru prima oară în 21 de ani. Cei doi s-au menținut departe de ochii curioșilor, astfel că pozele surprinse de fotografii PageSix sunt extrem de rare. Îmbrăcați lejer și ținându-se de mână, actorul și soția sa au mâncat la un restaurant, apoi au părăsit zâmbitori locația. 

Celebrul actor are o istorie de evitat lumina reflectoarelor 

Deși este unul dintre cei mai mari actori din industria cinematografică, Gene Hackman a evitat multă vreme lumina reflectoarelor. A fost văzut ultima dată pe sticlă în comedia „Welcome to Mooseport” din anul 2004, iar în 2021 a acordat primul său interviu, povestind pentru „The Post” despre „cariera zbuciumată, încununată atât de succese, cât și de eșecuri”.

Gene Hackman alături de soția sa, Betsy, au ieșit în oraș
Sursa foto: PageSix

Gene Hackman a jucat în total în peste 100 de roluri și are în palmares două premii Oscar și patru Globuri de Aur. 

A fost abandonat de părinți și a fugit de acasă pentru a deveni actor 

Pentru Gene Hackman, debutul vieții nu a fost unul ușor. S-a născut în 1930 în San Bernardino, California, dar familia lui s-a mutat de multe ori, în cele din urmă stabilindu-se în Danville, Illinois, unde a locuit în casa bunicii materne. 

Tatăl actorului, care a lucrat la o tipografie din oraș, i-a părăsit pe Gene și pe fratele său Richard, când aceștia erau copii. Actorul era fascinat încă de la vârsta de 10 ani de lume filmului, astfel că în adolescență a fugit de acasă pentru a urma această meserie. 

A mințit că este major pentru a se înrola 

La vârsta de 16 ani, s-a înrolat în Corpul de Marină al Statelor Unite, inducându-și superiorii în eroare în legătură cu vârsta sa și a servit timp de patru ani și jumătate ca operator de radio de teren. Unitatea sa a fost desfășurată în China, iar după Revoluția din 1949 a fost transferat în Hawaii și Japonia.

Hackman este unul dintre actorii legendari de la Hollywood
Sursa foto: NYPost

Ulterior, tânărul a fost eliberat din serviciul militar în 1951. S-a stabilit în New York și a ocupat mai multe slujbe obișnuite. După o perioadă scurtă de timp, s-a înscris la cursurile de jurnalism și producție de televiziune ale Universității Illinois, dar a renunțat la studii după câteva luni și s-a întors în California.

Prietenia cu Dustin Hoffman și începuturile carierei 

În 1956, Gene Hackman s-a alăturat trupei de actori de la Pasadena Playhouse și a legat o prietenie  cu Dustin Hoffman, pe vremea aceea tot un actor aspirant. Cei doi erau însă considerați cei mai puțin talentați din grup. Determinat să le dovedească celor din jur că se înșală, Hackman s-a mutat la New York. „A fost mai mult un război psihologic, pentru că nu aveam de gând să-i las pe nenorociții ăia să mă doboare. Am hotărât să continui să fac tot ce-mi stă în putință pentru a obține un rol!”, a mărturisit ulterior.

Gene Hackman și Dustin Hoffman s-au cunoscut pe vremea când ambii aspirau să devină actori
Sursa foto: IMDB

Actorul a fost în cele din urmă a fost distribuit în serialul TV “Route 66”, apoi a început să joace pe Broadway. Primul său rol a fost în filmul “Lilith”, o producție cu Jean Seberg  și Warren Beatty în rolurile principale. În 1966, a primit un rol mic în filmul “Hawaii”, apoi a fost distribuit în serialul de televiziune „The Invaders”, iar în 1967 a primit un rol în filmul “Bonnie și Clyde”, care i-a adus o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

„Priviți acest chip: este comun, prea comun pentru un actor” 

Ani mai tarziu după succesul din „The French Connection”, care i-a adus și premiul Oscar, Gene Hackman avea să mărturisească faptul că nu credea că are chip de actor: „În film, ca şi în teatru, am fost un anonim ani la rând. Întotdeauna, de-a lungul carierei, m-am izbit de o problemă dificilă: aceea de a-mi pune de acord numele cu figura mea. 

Poftim, priviţi acest chip: este comun, prea comun pentru un actor, banal ca o fotografie de pe o legitimaţie oarecare. Îmi spunea chiar şi soţia mea: Gene, tu ai o înfăţişare de om mediu, iar când regizorii au nevoie de un astfel de tip, îl iau de pe stradă, cum făceau neorealiştii italieni. 

Gene Hackman nu se consideră o vedetă

De altfel, şi eu îmi spuneam adesea: Gene Hackman, trebuie să-ţi găseşti un cap care să poată fi pus de acord cu numele tău. În sfârşit, a venit invenţia asta cu actorii duri şi s-a descoperit că faţa mea normală, ataşată unei siluete de bărbat urât, poate deveni neliniştitoare, halucinantă. Poate că este într-adevăr o descoperire…”, povestea actorul. 

Gene Hackman, alături de soția sa Betsy
Sursa foto: Instagram

„Nu sunt nici acum o vedetă. Sunt un actor care interpretează anumite caractere. Mărturisesc că lucrez mult, cu cheltuială și eforturi enorme, îi invidiez pe colegii mei care nu se străduiesc atât. Eu muncesc ca un câine, numai așa găsesc calea către personaj, îl compun ca pe un mozaic, bucăţică cu bucăţică”.

S-a retras din actorie și s-a făcut scriitor 

Anul 2004 a marcat și ultimul film în care a apărut celebrul actor. Într-un interviu cu regretatul Larry King, avea să mărturisească atunci că el crede că este ultimul său rol și că nu are alte planuri de viitor. Nu a stat însă degeaba, căci s-a apucat de scris romane beletristice. 

Gene Hackman s-a apucat de scris cărți după ce s-a retras din actorie.
Sursa foto: Amazon

Actorul a scris trei romane de ficțiune istorică împreună cu arheologul Daniel Lenihan: „Wake of the  Perdido Star”, „Justice for None” și „Escape from Andersonville” și încă două cărți pe care le-a semnat ca unic autor: “Payback at Morning Peak” și “Pursuit”.

Și-a ținut viața personală departe de ochii curioșilor 

Extrem de discret cu privire la viața sa personală, Gene Hackman a fost căsătorit cu Faye Maltese, cuplul având trei copii: Christopher Allen, Elizabeth Jean și Leslie Anne Hackman, dar cei doi au divorțat în 1986, după un mariaj ce a durat treizeci de ani. 

În 1991, actorul s-a recăsătorit cu pianista Betsy Arakawa, mutându-se împreună în Santa Fe, New Mexico. În acest moment, Gene Hackman este una dintre ultimele legende în viață de la Hollywood, iar incredibila sa carieră rămâne o moștenire incontestabilă în cinematografia mondială. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre