Simona Ionescu / Redactor Șef

La ce filme se uita Nicolae Ceaușescu. Îi plăceau serialele

La ce filme se uita Nicolae Ceaușescu. Îi plăceau serialele
Când a ajuns în vila din Primăverii, Nicolae Ceauşescu descoperea pasiunea pentru cinematografie. Îi plăceau foarte mult și serialele și așa le-au putut vedea și românii de rând.

După dispariția lui Nicolae Ceaușescu, câțiva dintre cei care au lucrat pentru Nea Nicu au început să povestească. Printre altele, așa am aflat că șeful Republicii Socialiste România avea o mulțime de pasiuni, printre care și filmele.

La ce filme se uita Nicolae Ceaușescu

Cei din anturajul lui Nea Nicu spun că acesta avea un program zilnic bine organizat, de care se ocupa Cabinetul Preşedintelui Republicii. La sfârșitul zilelor de lucru, Ceaușescu obișnuia să meargă la  Club-bazin Floreasca, aflat la câțiva metri depărtare de vila din Primăverii. Seara, de două ori pe săptămână, uneori de trei ori pe săptămănă, Nicolae Ceauşescu vedea un film. Împreună cu soţia, cu copii. Cam toate filmele româneşti, dar și multe filme americane, englezeşti şi unele filme ruseşti. De fapt, toate reşedinţele sale au fost dotate cu o sală specială de proiecţie, ca să nu piardă noutățile atunci când era prin țară.

Lui Nicolae Ceaușescu îi plăceau serialele. Era fan Kojak

Liderul comunist s-a declarat fanul serialul de televiziune american Kojak, care a rulat între 1973 şi 1978. Actorul Telly Savalas era în rolul titular, Theo Kojak. A rulat inițial în perioada 24 octombrie 1973 – 18 martie 1978, 118 episoade.

Pe vremea comunismului, sâmbătă seara orașele erau pustii la ora 21.00. Începea serialul american cu polițistul chel Kojak. Theo Kojak era un locotenent din poliția newyorkeză care rezolva un caz în fiecare episod. Avea umor, era bun de gură, avea șarm. Culoarea părului: chel. Nu avea fir de păr, avea un cap ca o bilă lustruită. Se îmbrăca elegant și sugea o acadea.

Personajul Kojak era spumos, iar imaginile din New York îi lăsau cu gura căscată pe românii care nu aveau voie să călătorească peste hotare.

La București, au apărut imitații de acadele cărora li s-a spus bomboane Kojak care se vindeau în fața școlilor, în târguri și pe stadioane. ”Ia Kojaku! Fă o bucurie copilului!”, strigau comercianții ambulanți care vindeau și cornete cu semințe prăjite. Tot de la acest personaj au rămas și expresiile: ”Culoarea părului? Chel” sau ”Uite-l pe Kojak!”, pentru persoanele cu chelie.

Actorul care interpreta acest rol a fost Telly Savalas, dintr-o familie de imigranți greci. Era și cântăreț, scriitor, regizor, jucător de poker, dar acest rol l-a făcut celebru în toată lumea. Revistele de specialitate l-au clasat pe Theo Kojak pe locul 18 în lista primelor 50 de personaje Tv din toate timpurile. A murit la data de 22 ianuarie 1994, la 72 de ani, în California, de cancer de prostată

Nicolae Ceaușescu, fascinat de familia Ewing

Serialul Dallas  a fost transmis în premieră între anii 1978–1991. Locul acțiunii are loc în orașul Texan Dallas, în centrul acțiunii apare viața cotidiană a familiei Ewing. Filmul este considerat ca fiind una dintre cele mai de succes „telenovele” americane.

Serialul a avut 357 de episoade, fiind urmat de trei filme. Muzica din genericul filmului, compusă de Jerrold Immel, a devenit celebră.

Serialul a fost difuzat în România deoarece Nicolae Ceaușescu voia să arate poporului său relele capitalismului. Efectul a fost invers, serialul contribuind la conștientizarea în rândul românilor a faptului că nivelul lor de trai este mult inferior celui din Occident.  Personajele principale i-au fscinat pe români care așteptatu cu sufletul la gură să vadă ce răutăți mai face J.R. (Larry Hagman) și cum se descurcă Boby (Patrick Duffi), Sue Ellen (Linda Gray), Pamela (Victoria Pincipal), Miss Ellie (Barbara Bel Geddes), Lucy (Charlene Tilton), Ray (Steve Kanaly) și Cliff (Ken Kercheval).

Nicolae Ceaușescu îl plăcea și pe Mannix

Printre prmele seriale adese în România, a fost ”Mannix”. Sâmbăta seară, străzile erau pustii în România. Nu mai văzuseră așa ceva. Serial TV american polițist ”Manix” a fost transmis inițial între 1967 și 1975. Detectivul interpretat de Mike Connors.

Columbo, detectivul prăfuit era printre favoriții lui Nicolae Ceaușescu

Serialul Columbo a avut 69 de episoade, care au rulat între anii 1968–1978 și 1989–2003.

Detectivul prăfuit a fost interpretat de actorul Peter Falk. Nu dădeai doi bani pe el, îmbrăcat cu un trenci ponosit, cu părul vâlvoi, un hârb de mașină și un trabuc stins în gură. Columbo rezolva în fiecare episor câte o crimă, cu autor cu totul neașteptat.


Iese din nou soarele deasupra cuplului Brad Pitt și Angelina Jolie?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre