Simona Ionescu / Redactor Șef

Mircea Albulescu a fost alături de aceeaşi femeie, Maria, timp de 50 de ani

Mircea Albulescu a fost alături de aceeaşi femeie, Maria, timp de 50 de ani
Sunt multe detalii neștiute de pubicul larg din viața marelui actor Mircea Albulescu. A pășit pe scena teatrului la 21 de ani, cu respect și plecăciune pentru spectatori. Toată viața a iubit o singură femeie, pe Maria.

Iorgu Constantin Albulescu, după numele din buletin, a fost răpus de un infarct, la 81 de ani. Inima lui mare și iubitoare s-a oprit pe 8 aprilie 2016. Își pierduse iubirea vieții lui, pe Maria, cu care a fost căsătorit 50 de ani, iar el era trist și abătut.

”Bunii mei”, le spunea Mircea Albulescu spectatorilor săi pe care i-a respectat și i-a bucurat cu sute de roluri uriașe. Cine nu-şi mai aminteşte de rolurile făcute în „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul”, „Cursa”, „Capcana mercenarilor”, „Mihail, câine de circ”, „Actorul şi sălbaticii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”?

Maria, marea iubire a lui Mircea Albulescu

Mircea Albulescu s-a căsătorit la 22 de ani, iar timp de peste 50 de ani a fost alături de aceeaşi femeie, Maria. După ce soţia sa a pierdut lupta cu cancerul, în 2007, Albulescu nu a mai fost acelaşi om. A cunoscut-o la un ceai. A ”furat-o” de lângă băiatul cu care se întâlnea în acea vreme. Împreună au trecut prin multe. S-au chinuit mulți ani să aibă un copil, pe Matei. Boala soției a fost o lovitură puternică, neașteptată.

Cine a cunoscut-o pe Maria spune că era o femeie extraordinară, iubitoare de animale, generoasă și sociabilă. După decesul acesteia, Mircea Albulescu a preferat să locuiască singur în apartamentul unde a trăit 55 de ani cu sufletul pereche.

Într-un interviu din 2015, maestrul scenei româneşti declara că simte tot mai des prezenţa soţiei sale, poate pentru că este tot mai aproape de ea.

Mircea Albulescu, sfârșitul

Mircea Albulescu s-a pensionat în anul 1997. În perioada 1985 – 2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru și Film din București, printre studenții săi numărându-se Adrian Titieni, Irina Movilă, Florin Piersic jr., Elvira Deatcu, Manuela Hărăbor și Dragoș Bucur.

În noiembrie 2014, actorul a fost supus unei triple operaţie de bypass la inimă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, după ce a acuzat dureri puternice în zona pieptului.

Actorul avea și un nepot, Vladimir, de dragul căruia, la 75 de ani a învățat limba engleză și să lucreze pe calculator.

Îndrăgitul actor a trecut la Domnul, vineri, 8 aprilie 2016, în cursul dimineţii, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la vârsta de 81 de ani.

Mircea Albulescu, biografia

  • Pe numele real Iorgu Constantin V. Albulescu, s-a născut la 4 octombrie 1934, la București. În cartea de identitate numele său era Iorgu Albulescu, nume ales de tatăl său, Vasile Albulescu – dirijor de orchestră militară, iar în viața de zi cu zi era Mircea Albulescu, numele ales de mama sa, Olga Tempinski.
  • A ajuns să urce pe scenă pe negândite, dintr-o privire aruncată unei fete. Fiind pe urmele ei, tânărul de-atunci, elev la Școala Medie de Arhitectură, a intrat într-un Ateneu Popular cum erau numite casele de cultură. ”M-au chemat să cânt în cor. Dar nu prea știam. M-au pus să dansez, aveam picioarele cam legate. Ce să fac? O doamnă care lucrase la Teatrul Național mi-a propus să intru în trupa de teatru, unde am rămas până în 1950”, a povestit Mircea Albulescu într-un interviu mai vechi.
  • În anul 1950, a fost angajat la Teatrul Național București, iar doi ani mai târziu a absolvit Școala Medie de Arhitectură devenind Conductor Arhitect.
  • A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal (Bulandra) din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București (din anul 1974). În paralel cu activitatea sa de pe scenă, Mircea Albulescu a făcut, timp de 40 de ani, teatru radiofonic, interpretând peste 300 de roluri memorabile și 100 de roluri în filme.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre