Simona Ionescu / Redactor Șef

Nicolae Ceaușescu a fost semianalfabet? Care este adevărul

Nicolae Ceaușescu a fost semianalfabet? Care este adevărul
S-a spus despre Nicolae Ceaușescu că era analfabet și bâlbâit, că are doar patru clase. Făcea greșeli gramaticale tot timpul și vorbea rar. Care este, de fapt, adevărul?

Relația lui Nicolae Ceaușescu cu școala nu a fost una de lungă durată. Acesta a studiat patru clase la școala din satul său natal, Scornicești. În acele vremuri, învățătorul din Scornicești preda într-o sală cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. În copilărie, Nicolae Ceaușescu nu a avut cărți și de cele mai multe ori mergea la școală desculț. Totuși, unde a învățat să scrie?

Primii intelectuali ai țării, în comunism: Nicolae și Elena Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost semianalfabet?

Nu toată lumea știe că Nicolae Ceaușescu avea un scris destul de îngrijit, în ciuda faptului că făcea multe greșeli gramaticale. În anul 1936, pe când avea doar 18 ani, Nicolae Ceaușescu a dat o declarație de mână. Acesta era acuzat de găsirea unor broșuri bolsevice și alte manifeste ce instigau la revolta în casa patronului său, Vladimir Tarnowski.

Declaraţia din ianuarie 1936 a lui Nicolae Ceaușescu este singurul document scris cu mâna lui până pe data de 23 august 1944. În celelalte cazuri, doar a semnat. Sunt destul de multe cuvinte scrie anapoda, așa cum este verbul „a eși” în loc de „a ieși”, „mam” în loc de „m-am” sau „”neam” în loc de „ne-am”. Există propoziții și cu patru greșeli gramaticale. Totuși, în ciuda acestui aspect, tânărul Nicolae Ceaușescu avea un scris destul lizibil și fără prea multe mâzgălituri.

Nicolae Ceaușescu a scris poezii?

Printre curiozităţile oferite de arhivele comunismului, se găseşte şi o poezie scrisă de mână, atribuită lui Nicolae Ceaușescu. Pe parcursul celor cinci strofe, nu a folosit nici un semn de punctuaţie, cu excepţia unui singur punct, pus la finalul primei strofe.

Poezia nu are nici titlu, nici semnătură. Dar, după compararea scrisului cu alte documente, specialiștii spun că ar aparține lui Nicolae Ceaușescu.

Poezia pare să nu fi fost scrisă dintr-odată. Mai întâi a scris primele trei strofe, cu o cerneală ceva mai deschisă la culoare. Ulterior, cu o cerneală ceva mai închisă, a operat o corectură la ceea ce compusese deja, după care a mai produs două strofe.

Poezia atribuită lui Nicolae Ceaușescu

De vreii să fii nemuritor/ Poete scrie pentru ţară/ Vers simplu dar cutezător/ În el mândria de popor tresară.

Scrie de daci şi de romani/ De munţi de râuri şi câmpii/ De muncitori şi de ţărani
De cântecul voios de ciocârlii/ Scrie de ce ni drag, de ce iubim/ De eşti poet şi de partid să scrii/ Prin el în ţară liber azi trăim/ Scrie cât mai frumos aşa cum ştii

Să scrii că noi muncim din greu/ Că totul nu-i aşa cum vrem/ Dar mergem înainte tot mereu/ Noi făurim uniţi tot ce avem

În tricolor avem simbol deplin/ Albastru cer cu stele şi senin/ Galben din holdele bogate aurii/ Roşu ca sângele vărsat în bătălii

Sursa: historia.ro


Premieră în executivul american a lui Joe Biden: înalt demnitar cu mamă româncă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre