Nina Cassian este autoarea a peste 50 de cărți de poezie, eseuri, proză și a unora dintre cele mai bune traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos și Paul Celan. Înainte de 1970 a fost distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare femeie urâtă”
„Fiind o fată urâtă, am fost bucuroasă cumva de atenţia care mi-a fost acordată de-a lungul vieţii. Dar asta a venit târziu, pentru că, până la 17 ani, nu se uita la mine nici un câine. Nu e plăcut, mai ales în adolescenţă. Te marchează pe toată viaţa“, mărturisea Nina Cassian cu o sinceritate sfâșietoare.
În „Istoria literaturii române contemporane“, Alex Ştefănescu a descris-o drept „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română“. Poeta s-a iubit cu scriitori celebri, iar povestea sa de dragoste cu Marin Preda este de notorietate. Se spune că Marin Preda voia să o ia de nevastă. S-a iubit și cu Nichita Stănescu, Ion Barbu.
Nina Casian. Iubirile poetei
„Amorezată am fost toată viaţa. Şi mai ales fiind eu răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni niciodată şi o să mor fată bătrână. Dar am jinduit să fiu iubită şi să iubesc“, a povestit poeta.
- Nina Cassian s-a căsătorit prima dată când avea vreo 18 ani, cu Vladimir Colin, pe care îl alinta Jany, scriitor de literatură ştiinţifico-fantastică premiat de trei ori de Societatea Europeană de Science Fiction. „La şaptesprezece ani, l-am întâlnit pe tânărul înalt şi suplu, cu aceleaşi vederi ca ale mele (comunist ilegalist), cu aceeaşi pasiune pentru Mallarmé, poezia franceză modernă şi avangarda română“, nota Nina Cassian în „Memoria ca zestre“, carte alcătuită din pagini de jurnal.
- Unul dintre cei cu care a discutat despre poeziile din volumul „La scara 1/1“, înainte de debutul ei editorial, a fost scriitorul Ion Barbu, care a invitat-o într-o zi la Casa Capşa să analizeze manuscrisul pe care ea îl lăsase la Cenaclul Uniunii Scriitorilor, condus de Miron Radu Paraschivescu. Când s-au întâlnit, ea avea 22 de ani, iar el 52.
- Nina Cassian l-a cunoscut pe Al. I. Ştefănescu, al doilea ei soţ, pentru care a divorţat de Vladimir Colin, şi a rămas cu el 36 de ani, până când acesta a murit. „Ali, spre deosebire de Colin, nu era nici înalt, nici frumos, nu fusese ilegalist, nu-i plăcea poezia modernă, dar m-am îndrăgostit de el până peste cap şi fără argumente. Când mă ascultase cântând la Ateneu sonata mea pentru pian şi vioară i-a spus surorii lui, care stătea lângă el: «eu cu femeia asta am să mă însor»“, adnota poeta în „Memoria ca zestre“.
Nina Cassian. Atrasă de Marin Preda
Nina Cassian a povestit, după Revoluţie, că pe cele trei soţii ale prozatorului, ca şi pe ea, le-a atras personalitatea lui Marin Preda: modul în care nara momente din copilărie şi din adolescenţă şi „marea lui capacitate de a iubi şi de a suferi din dragoste“. Într-un interviu acordat după 1989, Nina Cassian a vorbit despre întâlnirile din 1953, de la Castelul Foişor din Sinaia, unde se retrăgeau pe-atunci scriitorii.
”Au fost zile şi nopţi pe care le-aş numi depline, eu hrănindu-mă din nuditatea lui absolută, uluitoare, pentru că… nu se mai acoperea, nu mai avea nicio imunitate – iar eu trăiam evenimentul sacru că-l văd pe omul acela cum nu mai fusese văzut de la naştere, adică în dezarmarea şi oferta lui cea mai totală. Într-o noapte, ploaia trecuse, luna invadase patul nostrum şi… mă mângâia. Cu palma la o mică distanţă de trupul meu, conturându-l în aer, ca o pasăre, ca un satelit pe o misterioasă orbită, plutind, neatingându-mă decât cu emanaţia acelei mâini“.
Nina Cassian s-a recăsătorit la 73 de ani
În 1985, Nina Cassian a plecat în calitate de visiting professor cu o bursă din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, să susţină un curs de poezie la New York University – instituţie căreia i-a donat ulterior o parte dintre manuscrisele şi partiturile ei. Când şi-a încheiat activitatea, a cerut azil politic, pentru că ar fi fost primejdioasă o întoarcere în ţară: inginerul constructor şi disidentul Gheorghe Ursu, unul dintre prietenii ei apropiaţi, fusese arestat pentru că ar fi ascuns valută.
La New York, l-a întâlnit la o petrecere pe Maurice Edwards, director artistic al Filarmonicii din Brooklyn şi autor a trei cărţi publicate în Statele Unite. După câteva zile, a primit de la el o felicitare cu doi şoricari bot în bot, rasa ei preferată. Nu se aştepta la o astfel de întâlnire după vârsta de 70 de ani, când se simţea urâtă şi, din cauza situaţiei materiale precare, considera că nu avea prea multe de oferit. S-au căsătorit în 1998, când ea avea 73 de ani, iar el 75.
Nina Cassian, biografia
- Nina Cassian, pe numele real Renée Annie Cassian, s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi. Părinţii ei nu aveau studii superioare, însă arta muzicală făcea parte din viaţa lor de zi cu zi. Mama ei, de pildă, interpreta lieduri de-ale compozitorilor Franz Schubert, Robert Schumann şi Johannes Brahms, iar tatăl ei i se alătura adesea la pian. Iosif Cassian-Mătăsaru, atunci funcţionar comercial, a publicat poezii în „Adevărul literar şi artistic“ şi în „Bilete de papagal“, dar nu a primit aprecierea pe care o aştepta din partea breslei, aşa că s-a limitat la păstrarea textelor în caiete şi s-a concentrat asupra traducerilor.
- Poeta a murit pe 14 aprilie 2014, în urma unui stop cardiac, la 89 de ani la New York. La dorința Ninei Cassian, urna cu cenușa sa a fost depusă la Crematoriul Cenușa din București, unde se află și rămășițele părinților săi și ale fostul său soț Al. I. Ștefănescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook