Simona Ionescu / Redactor Șef

Bucătarul secolului XX. A ”inventat” mâncarea gustoasă

Bucătarul secolului XX. A ”inventat” mâncarea gustoasă
Paul Bocuse este bucătarul francez care este considerat părintele artei culinare moderne. S-a stins din viaţă la 91 de ani. Până să plece dintre noi, a învățat toată planeta să aprecieze mâncarea gustoasă.

Paul Bocuse este bucătarul francez care a primit mai multe stele Michelin, scrie evenimentulistoric.ro.

Bucătarul secolului XX. A ”inventat” mâncarea gustoasă

Paul Bocuse provine dintr-o familie de bucătari. A devenit celebru după ce a gătit o supă de trufe în cinstea președintelui Franței, Valery Giscard dʹEstaing.

Acesta, l-a decorat cu Legiunea de Onoare în 1975. Francezii îi spun „papa-ul” gastronomiei franceze, iar americanii îi numesc ”bucătarul secolului XX”.

Paul Bocuse a scris pagini importante din istoria gastronomiei mondiale.

”Paul Bocuse este tot ce înseamnă bucătăria franceză prin generozitate şi respect faţă de tradiţie, dar şi inventivitate”, a spus preşedintele Franţei Emmanuel Macron.

Bucătarul francez a devenit celebru în întreaga lume după ce în anii 70 a propus o ”nouvelle cuisine”, pe care a definit-o ca o formă mai sănătoasă de a găti.

Restaurantul său, L’Auberge du Pont de Collonges, a primit 3 stele Michelin încă din 1965. În 1989, ghidul concurent celor de la Michelin Gault-Millau, l-a numit ”Bucătarul secolului”. Folosea doar ingrediente proaspete, în combinații spectaculoase, cu gust.

Aceeaşi distincţie a primit-o în 2011 de la Culinary Institute of America in 2011.

Paul Bocuse, profesor pentru mii de elevi

”Dincolo de clasică sau modernă, nu există decât o singură gastronimie: cea bună!”, spunea celebrul bucătar.

Așa arăta somonul norvegian în farfuriile lui Paul Bocuse

A învăţat mii de elevi şi odată la doi ani organizează la Lyon, în cadrul celui mai mare eveniment dedicat Horeca, SIRHA, Bocuse d’Or.

Câştigarea consursului este pentru orice bucătar echivalentă cu obţinerea recunoaşterii internaţionale. Este una dintre cele mai mari distincţii pe care un profesionist din domeniu le poate câştiga.

Bucătarul francez a fost un personaj şi dincolo de uşile bucătăriei. Vorbea despre el mereu la persoana a III-a.

În 1976, le-a spus celor de la revista People că femeile ”sunt buni bucătari, dar nu sunt buni chefi” stârnind reacţii negative în rândul doamnelor.

Paul Bocuse, un mare cuceritor

Cu toate că nu le vedea profesioniste în arta culinară, Paul Bocuse a iubit mult femeile. Ba chiar, a avut două relaţii extraconjugale, simultan, pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Pe lângă soţie şi două amante, din când în când mai avea şi aventuri de scurtă durată.

”Ador femeile şi trăim suficient de mult încât să ne petrecem timpul doar cu una singură. Muncesc ca şi când aş trăi 100 de ani şi mă bucur de viaţă ca şi când aş muri mâine”, a declarat în 2005 cotidianului Daily Telegraph. Foto: Paul Bocuse Facebook Page


Povestea Nadiei Santini, cea mai bună bucătăreasă din lume

Cât de mare este familia celebrului chef Gordon Ramsay? Și ce lucruri fac toți copiii vedetei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre