Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea iubirii aproape imposibile dintre Lauren Bacall şi Humphrey Bogart. Deși s-au despărțit, moartea i-a găsit împreună

Povestea iubirii aproape imposibile dintre Lauren Bacall şi Humphrey Bogart. Deși s-au despărțit, moartea i-a găsit împreună
La două săptămâni după terminarea divorțului de a treia soție a actorului, în 1945, Lauren Bacall şi Humphrey Bogart s-au căsătorit. Au devenit cunoscuți drept unul dintre cele mai mari cupluri de la Hollywood. În ciuda diferenței mari de vârstă, și că tânăra  actriță abia ieșise din adolescență pentru a intra într-o relație cu un bărbat versat, au rămas căsătoriți până la moartea lui Bogart, de cancer esofagian, în 1957.

Abia ieșise din adolescență Betty Bacall când s-a îndrăgostit de un Humphrey Bogart grizonat și un sfert de veac mai vârstnic decât ea, când jucau rolul de iubiți pe ecran. A urmat o iubire aproape imposobilă, Lauren Bacall rămânând la căpătâiul lui când acesta a cedat bolnav de cancer, în ciuda faptului că între timp acesta avea și amantă, iar ea însăși se îndrăgostise de celebrul Frank Sinatra.

Bogie și „Baby”, așa cum îi spunea el, s-au cunoscut pe platoul de filmare al filmului To Have And Have Not, adaptarea pentru ecranizare din 1944 a romanului lui Ernest Hemingway. El avea 45 de ani și era deja un veteran al cinematografiei, cu aproape 50 de filme la activ; ea avea 25 de ani mai puțin, fusese o adolescentă precoce și ingenuă din New York, actriță de Broadway cu puțin timp liber, a cărei fotografie într-o revistă glossy – plus insistența ei (și a mamei sale) – îl ispitise pe regizorul Howard Hawks să o invite la Hollywood pentru un test de ecranizare.

Betty a devenit Lauren Bacall

Nu împlinise încă 20 de ani, și avea o istorie în care știa să abordeze bărbații, în special pe cei mai în vârstă care îi puteau face avansarea în carieră. Știa cum să se descurce cu bărbații și cum să-i facă să facă lucruri pentru ea, scrie Daily Mail citând din volumul Bogie & Bacall: The Surprising True Story Of Hollywood’s Greatest Love Affair de William J. Mann.

Lauren Bacall a ajuns la Hollywood la insistențele mamei

Așadar, Hawkes a angajat-o, deși nu-i plăcea numele ei real, Betty. Nu îl considera suficient de sexy pentru „micuța ștrengăriță” pe care și-o închipuia el. L-a schimbat în Lauren, pe care ea îl ura și pe care nu-l folosea niciodată cu familia și prietenii.

În timpul primelor săptămâni de filmare, Bogie și Betty au fost doar amici, glumind unul pe seama celuilalt, făcând glume seci despre persoanele care îi iritau. „Ne-am dat ochii peste cap față de același tip de snobi pretențioși”, a spus ea. Deși el era căsătorit, ea devenise dependentă de compania lui. I-a scris mamei sale: „Petrecem cele mai frumoase momente împreună. Ține foarte, foarte mult la mine, iar eu sunt nebună după el”.

După trei săptămâni de filmări, Betty stătea în cabina ei de probă și se pieptăna la sfârșitul unei zile lungi, când Bogart a intrat cu capul înăuntru pentru a spune noapte bună. „Dintr-o dată, își amintește ea, s-a aplecat, și-a pus mâna sub bărbia mea și m-a sărutat. Era puțin timid – nu era o tactică a lupului care să se arunce în față”.

Preludiu în fața camerelor de filmat

O săptămână mai târziu, filmau o scenă plină de putere sexuală brută și de duble înțelesuri. Slim, femeia interpretată de Bacall, se întoarce spre Steve (rolul lui Bogart) și îi spune apăsat: „Nu trebuie să joci cu mine. Nu trebuie să spui sau să faci nimic. Poate doar să fluieri. Știi să fluieri, nu-i așa, Steve? Trebuie doar să-ți împreunezi buzele și să sufli”. Și asta a fost. În acel moment chimia dintre ei a explodat. S-au îndrăgostit.

Lauren Bacall şi Humphrey Bogart s-au îndrăgostit în fața camerelor de filmat

După aceea, nu s-au mai săturat unul de celălalt și s-au îmbrățișat fără rușine, în văzul tuturor celor din platou. Ea vorbea cu el ore întregi în cabina ei, cu ușa deschisă. Stătea cât mai aproape de el, bucurându-se de apropierea lor fizică. Într-o scenă, la îndemnul lui Bogie, și-a trecut mâna pe fața lui nebărbierită și i-a dat o palmă jucăușă. „A fost sugestiv și intim, mult mai mult decât ar fi fost să te zvârcolești pe podea”, a scris ea în memoriile sale. De fapt, ei își făceau preludiu la vedere.

Căsătorie pe repede înainte

În cele din urmă, Bogie a divorțat de soția sa Mayo, punând astfel capăt celei de-a treia căsătorii turbulente, și a renunțat la amanta sa de lungă durată (deși nu în totalitate – pe ascuns, a păstrat legătura cu ea, relația, durând, practic, 17 ani). În mai 1945, și în ciuda avertismentelor familiei ei privind diferența de vârstă, el și Betty s-au căsătorit. În timpul cununiei, celebrul actor a plâns.

A fost, totuși, în general, o căsnicie foarte bună. Au existat suișuri și coborâșuri, bineînțeles, dar păreau un cuplu solid ca o stâncă, devotat și dependent unul de celălalt, atât de mult încât copiii lor, Steven și Leslie, au avut parte de puțin timp, fiind crescuți de bone, forțați să treacă în plan secund.

Lauren Bacall şi Humphrey Bogart s-au căsătorit imediat ce actorul a obținut divorțul de a treia soție

Au făcut filme împreună, ea era fericită să învețe de la el tehnici de actorie, iar el era fericit să o învețe pe ea. El era un om al exceselor, pe care ea reușea să i le tempereze.

Un prieten a spus: „Betty era singura persoană care se putea descurca cu el, indiferent cât de beat era. Cu ea în viața lui, au fost mai puține beții în oraș. Dar era o petrecere perpetuă la conacul lor de pe dealurile de deasupra Bulevardului Sunset. Exista o lumină deasupra ușii din față și când o aprindeau, asta însemna că „eram treji, beam și nu ne displăcea să ni se alăture prietenii”.

Frank Sinatra a intrat în peisaj în anul în care Bogart a aflat că are cancer

Chiar dacă era evident îndrăgostită de soțul ei, Lauren Bacall a început o relație cu Frank Sinatra. Și ori de câte ori Bogart lipsea, era partenera artistului. Apoi a venit anul 1965.

Betty a fost uimită când, la începutul anului, soțul ei și-a făcut o programare la un doctor pentru tusea persistentă. Doctorul Maynard Brandsma i-a spus că are esofagul inflamat și l-a sfătuit să evite alimentele acide. Nimeni nu s-a îngrijorat. Apoi a urmat un test care a scos la iveală celule canceroase care ar fi avut nevoie de o intervenție chirurgicală. Medicul insisita că trebuiau să acționeze rapid.

Frank Sinatra a fost a doua mare dragoste a soției lui Humphrey Bogart

Bogie a fost reticent. El și Betty făceau primul lor film împreună după opt ani și se simțeau bine, flirtau și râdeau pe ecran așa cum o făcuseră pe vremuri. Nu putea operația să aștepte până când era gata? Dar în scenele care fuseseră deja filmate, boala era vizibilă pe fața lui. Era trasă și subțire, cu obrajii palizi și slabi. Doctorul i-a spus că ar trebui să amâne filmul, dacă nu dorea „o mulțime de flori la Forest Lawn”, cimitirul local.

Medic: „În timpul operației mi-am dat seama că nu există speranță”

Nimeni nu prea vorbea despre cancer în 1956. Boala nu era una cu adevărat cunoscută. Actorul a ajuns la spital iar medicii au constatat că trebuie să i se îndepărteze întregul esofag. Operația se anunța cu adevărat sinistră: familiei i s-a explicat procedura: medicii vor intra prin piept; va trebui scoasă o coastă. Stomacul său va fi mutat în piept și atașat direct la faringe, ceea ce înseamnă că alimentele pe care le consuma vor cădea acum direct în stomac. Se aștepta ca el să rămână în spital timp de trei săptămâni.

Cu 25 de ani diferență, Lauren Bacall şi Humphrey Bogart au format un cuplu 12 ani și au avut doi copii

Betty a simțit că Bogie era speriat. „I-am spus că voi fi cu el, să nu-și facă griji pentru nimic”, și-a amintit aceasta. Operația a durat nouă ore și jumătate. Oficial s-a anunțat că a fost operat pentru îndepărtarea unei „mici umflături” care era de natură inflamatorie, dar nu era cancer. Pacientului i s-a spus că s-a eliminat cancerul, dar ulterior a recunoscut că  și-a dat seama în timpul operației că „nu mai exista nicio speranță”.

Ceea ce astăzi ar fi fost un malpraxis era o practică obișnuită în 1956; pacienții și familiile lor erau ținuți în mod obișnuit în întuneric cu privire la prognosticuri. Teama era că șocul le-ar fi agravat starea. Retenția era văzută ca o bunătate, protejând pacientul de anxietate și teamă în ultimele sale săptămâni sau luni.

Lauren Bacall l-a îngrijit pe Humphrey Bogart bolnav de cancer până în ultima clipă

După ce a fost externat din spital, deși nu mai avea esofag, nu s-a lăsat de fumat, ci doar a trecut la țigări cu filtru. De asemenea, încă mai bea, deși de obicei doar sherry. A început să facă radioterapie cinci zile pe săptămână, ceea ce l-a îmbolnăvit și mai tare. Câteva luni mai târziu, a reușit chiar să facă o vizită la iahtul său, ancorat la Newport Beach. Nu a fost capabil să navigheze, doar stătea pe un scaun pe punte, subțire ca o trestie. Arăta ca un bărbat foarte bătrân și chinuit, la doar 56 de ani.

Bacall, la fel ca mulți dintre cei care îi îngrijesc pe cei dragi aflați în fază terminală, a simțit că numai ea știa cum să aibă grijă de el. Nu se despărțea aproape niciodată de el, de teamă că va cădea sau se va sufoca. A angajat asistente medicale, dar nu avea încredere deplină în ele. Legenda Bogie și Bacall insistă că ea nu a plecat niciodată de lângă patul lui.

Lauren Bacall la îngrijit pe Humphrey Bogart până în ultima clipă

În rarele momente când ieșea din casă, socializa cu un anturaj larg și se vedea cu Frank Sinatra de care, în ciuda grijii față de soțul ei, era tot mai îndrăgostită. Cert este că o relație fizică între ei nu a avut loc cât timp Humphrey Bogart era încă în viață. Cu toată fascinația ei pentru Sinatra, ea îl iubea profund pe acest bărbat.

La începutul anului 1957 Humphrey Bogart nu mai putea ieși din cameră și i-a spus lui Betty să nu-i mai lase pe copii să-l viziteze, deoarece știa cât de groaznic arată și nu voia ca ei să-și amintească de el în acest fel. Nu a spus nimic despre moarte. Nu s-a vorbit niciodată despre dorințele sale. Nu și-a luat niciodată rămas bun. Așa că Betty a continuat jocul.

În seara zilei de 12 ianuarie, Betty s-a strecurat în patul lui pentru a urmări un film la televizor. Dimineața a plecat să-i ducă pe fiul lor, Stephen, de opt ani, și pe fiica Leslie, de cinci ani, la școala de duminică. Când a plecat, Bogie i-a spus: „La revedere, puștoaico. Grăbește-te să te întorci”. Dar când Betty s-a întors, el intrase deja într-un somn adânc din care nu s-a mai trezit niciodată. Decesul a fost constatat a doua zi dimineață.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre