Ingrid Bergman, frumoasa actriță cu viață scandaloasă

Ingrid Bergman, frumoasa actriță cu viață scandaloasă
Ingrid Bergman a fost frumoasă și nu avea nevoie de machiaj pentru a cuceri pe toată lumea. Numele ei va rămâne pe veci legat de filmul Casablanca, considerat o capodoperă, unul dintre cele mai bune produse vreodată.

Ingrid Bergman a fost una dintre cele mai frumoase actrițe. Aproape nu avea nevoie de machiaj pentru că natura a fost generoasă cu ea. A avut și o voce plăcută, iar faptul că a avea un ușor accent suedez o făcea și mai senzuală. A fost răsplătită cu trei premii ale Academiei Americane de film. Însă, viața ei personală a fost considerată scandaloasă.

Ca o curiozitate, Ingrid Bergman s-a născut și a murit în aceeași zi, 29 august. A murit la 67 de ani, în 1982, răpusă de un cancer la sân, dar fiicele ei i-au moștenit frumusețea și talentul. Pia Lindstrom este reporter de televiziune și actriță, iar Isabella Rossellini a făcut o carieră strălucită în cinematografie.

Ingrid Bergman, frumoasa actriță a anilor 40

Ingrid Bergman a jucat în 50 de filme, aproape toate aflate în topul celor mai bune din cinematografie. Casablanca, Floarea de cactus, Crima din Orient Express, Vă place Brahms, Vizita bătrânei doamne, Lampa de gaz. Sunt doar câteva din cele mai mari filme produse vreodată, iar Ingrid Bergman a avut rolul principal.

S-a născut în Suedia, dar și-a pierdut părinții de când era copil. Mama ei, de origine germană, a murit când ea avea 4 ani. Tatăl ei conducea un magazin de fotografie și de acolo s-a îndrăgostit de camerele de filmare.

Ingrid Bergman ajunge în grija unchiului său și a familiei acestuia, care emigrează în America. Talentul ei începe să fie recunoscut din școala primară când Ingrid Bergman este aleasă să joace în mai multe piese de teatru. La începutul anilor ’30 alege să se înscrie la Royal Dramatic Theater School din Stockholm. După numai un an de școală, părăsește cursurile și își începe cariera profesională. În 1934 și 1936 joacă în două filme în Suedia natală, dar nu e mulțumită, vrea mai mult.

Aici începe povestea vieții ei. Se căsătorește cu medicul suedez, Dr. Petter Lindstrom, iar curând cei doi devin părinții micuței Friedel Pia.

Remarcată de un mare producător american

După ce o vede jucând în „Intermezzo”, producătorul de film american, David O. Selznick. Acesta îi propune să joace în remake-ul în limba engleză al aceluiași film, „Intermezzo” în limba engleză. Filmul se lansează în 1939 și are un succes fantastic.

Ingrid Bergman și Selznick semnează un contract pe mai mulți ani. Primul ei rol într-un film american este acela al unei guvernante devotate în „Adam Had Four Sons” (1941).

Dă lovitura cu filmul ”Casablanca”, în 1942. Ingrid Bergman joacă alături de Humphrey Bogart și Paul Henreid. Personajul interpretat de ea, Ilsa Lund, pune binele unei mișcări de rezistență politice înaintea inimii sale. Unul dintre cele mai emoționante filme din istoria cinematografiei, iar Ingrid Bergman a fost strălucitoare.

Rolul tinerei soții al cărei soț încearcă să o scoată din minți, din filmul „Gaslight” (Lampa de gaz), îi aduce primul premiu Oscar. Celebrul Alfred Hitchcock o distribuie și el în câteva filme de succes.

Primul thriller în care joacă este „Spellbound” în regia lui Alfred Hitchcock, alături de Gregory Peck. Urmează apoi „Notorious” unde Hitchcock i-l pune alături pe Cary Grant.

În filmul ”Casablanca”, în 1942. Ingrid Bergman joacă alături de Humphrey Bogart

Ingrid Bergman, scandalurile din viața privată

Actrița avea succes, dar voia mai mult. Ingrid Bergman îi scrie o scrisoare regizorului italian, Roberto Rossellini. Îi spune cât de mult îl admiră și ce bucurie nespusă ar avea dacă el i-ar găsi un rol potrivit.

Regizorul i-a răspuns și așa a început unul dintre cele mai mari scandaluri ale vremii și care a urmărit-o toată viața. Au început o relație, dar erau amândoi căsătoriți. Abia când a rămas însărcinată cu Rossellini, Ingrid Bergman îi cere soțului ei divorțul, însă acesta din urmă refuză. Ingrid dă naștere fiului ei, Roberto, cu câteva zile înainte ca divorțul ei să se finalizeze. La scurt timp se căsătorește cu regizorul Rossellini, dar în ochii publicului, Ingrid Bergman avea o imagine zdrobită.

Filmul pe platourile căruia a început aventura ei cu Rosselini, „Stromboli” a fost primit cu mare răceală atunci când a fost lansat.  Următoarele filme în care a jucat Ingrid Bergman, regizate tot de Roberto Rossellini, s-au dovedit a fi mari dezamăgiri. Ingrid Bergman i-a mai născut două fiice lui Rossellini, gemenele Isabela și Isotta. Cei doi au divorțat însă în 1956.

Ingrid Bergman, trei copii cu regizorul italian, Roberto Rossellini

Ingrid Bergman se întoarce în Amercica

Ani de zile, frumoasa actriță a fost evitată de Hollywood. Își face o întoarcere triumfală în cinema-ul american cu filmul „Anastasia” (1956). În acest film Ingrid joacă rolul unei femei care ar putea fi sau nu ultima descendentă a familiei regale rusești. Pentru acest rol, Ingrid Bergman primește al doilea Oscar.

Urmează o mulțime de filme și proiecte iar cel de-al treilea Oscar vine în 1974 pentru rolul secundar din „Murder on the Orient Express”, o adaptare a romanului scris de Agatha Christie.

Este perioada când Ingrid Bergman este diagnosticată cu cancer de sân. Continuă să lucreze în ciuda luptei pe care o poartă cu această boală nemiloasă. Urmează un proiect de televiziune pentru care câștigă și un Emmy.

În 1982, exact de ziua sa, la Londra, Ingrid Bergman se stinge, în aceeași când împlinea 67 de ani. Sursa: britannica.com


Actrița Olivia Hussey, care a jucat rolul Maicii Domnului, era celebră de la 15 ani

Claudia Cardinale voia să fie învățătoare. Frumusețea ei a făcut-o un star internațional