Ada Lovelace, născută Augusta Ada Byron King a avut o viață agitată și plină de excese. Iată povestea incredibilă a acestei femei.
Toți informaticienii lumii se pleacă în fața acestei doamne, considerată prima femeie programator de calculatoare din lume, dar puțini sunt cei care cunosc povestea ei. Augusta Ada Byron King a văzut lumina zilei pe 10 decembrie 1815 și a fost fiica cunoscutului poet Lord Byron din prima căsătorie cu Lady Anne Byron.
Ea nu și-a văzut niciodată tatăl, acesta părăsind Anglia la patru luni de la naștere, dar a început să fie fascinată de matematică încă din copilărie. Pentru că mama sa nu a vrut să fie influențată de temperamentul artistic al tatălui, mama i-a interzis cu desăvârșire să studieze poezia, iar educația fetei s-a axat pe matematică și științe.
Istoria spune că fata a fost obligată să suporte multe în viață, iar mama o punea să stea întinsă ore în șir, motivând că acest lucru îi stimulează gândirea.
Primul algoritm creat vreodată
În adolescență, Ada l-a contactat pe celebrul profesor Charles Babbage, care preda matematica la Universitatea Cambridge și proiectase un fel de calculator mecanic ce urma a fi utilizat pentru a realiza tabele matematice, numit mașina diferențială.
Bărbatul a lucrat mulți ani la invenția sa, iar în 1842 a ținut o prelegere la Universitatea din Torino. La 20 de ani pe care-i avea atunci, Ada a tradus totul din franceză în engleză, dar a mai notat și ceva comentarii despre mașina analitică. Ea a notat câteva îmbunătățiri ale mașinii, dar și un algoritm care ar fi făcut ca mașinăria să calculeze perfect. Care este considerat în prezent primul algoritm creat vreodată pentru a fi folosit de un calculator.
A prezis că mașinile vor putea compune muzică și vor face grafică
Babbage nu a reușit, din motive financiare, să termine mașina, dar după ce a citit ce a scris Ada, a poreclit-o „vrăjitoarea numerelor”. Tot ce a spus Ada, inclusiv faptul că mașinile ar putea fi folosite pentru a compune muzică sau a produce grafică, s-a întâmplat 100 de ani mai târziu.
Tânăra matematiciană a trecut la cele veșnice la doar 36 de ani. Pentru contribuția sa extraordinară la știință și inginerie, ziua de 11 octombrie este sărbătorită ca Ziua Ada Lovelace, momentul când sunt recunoscute toate femeile din domeniul științei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook