Simona Ionescu / Redactor Șef

Sabin Bălașa, cel mai bine plătit pictor în comunism. A făcut portretele Ceaușeștilor

Sabin Bălașa, cel mai bine plătit pictor în comunism. A făcut portretele Ceaușeștilor
Sabin Bălașa a fost celebru înainte de a împlini 40 de ani. Marii colecționari din România, Europa și SUA, i-au dorit lucrările. Până și Nicolae Ceaușescu a vrut un portret realizat de artist. Pictorul a fost criticat pentru asta, dar el s-a ales cu o sumă uriașă de bani.

Sabin Bălașa este ușor de recunoscut. În majoritatea lucrărilor sale a folosit culoarea ”albastru cosmic”. A fost criticat în epocă, mai ales pentru că a acceptat să facă portretele lui Nicolae și Elena Ceaușescu. El a explicat senin că a fost plătit foarte bine, în comparație cu alți artiști.

Sabin Bălașa a fost criticat pentru că a acceptat să facă portretele lui Nicolae și Elena Ceaușescu

Sabin Bălașa, cel mai bine plătit pictor în comunism

Sabin Bălașa nu a pictat tractoare ori secere și ciocane în comunism. Nu avea încă 40 de ani, când era deja celebru. Era printre cei mai apreciați pictori români.

„Țin minte că Sabin era considerat de boema bucureșteană drept unul dintre cei mai norocoși artiști. Trăia pe picior mare olteanul, mai ales de când acceptase să le facă portretele lui Nicolae Ceaușescu și Elenei, iubita conducătoare.

Dictatorul îi dăruise un apartament în zona de lux a Capitalei, era un răsfățat al sistemului. Sabin era talentat, avea o cromatică extraordinară, folosea nuanțele de albastru într-un stil propriu. Plecase de la albastru de Voroneț și dezvoltase tema până la epuizare”, a povestit Alecu Ivan Ghilia, scriitor și pictor, prieten intim al lui Bălașa, citat de evz.ro.

Marii colecționari din România, Europa și SUA, au dorit lucrările lui Sabin Bălașa

Conducerea ASE a plătit 320.000 de euro pentru un perete pictat într-o sală de lectură a bibliotecii (57,5 metri pătraţi de pictură murală). Sabin Bălașa ceruse iniţial un milion de euro.

Tablourile sale se vând la licitație pentru zeci de mii de euro. A lăsat în urmă peste 200 de tablouri și o avere estimată la cinci milioane de euro.

De la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iași, Sabin Bălaşa a câştigat, în 2002, 200.000 de dolari (128.250 de euro) pentru o pictură murală în Aula „Mihai Eminescu“ (276 de metri pătraţi).

Sabin Bălaşa a fost criticat și pentru prietenia lui cu Irinel Columbeanu, pe care l-a și nășit când s-a căsătorit cu Monica Gabor. Pictorul i-a dat lecţii de desen şi Annei Lesko, fosta iubită a lui Irinel Columbeanu.

Sabin Bălașa. Părăsit de femeia iubită

Sabin Bălașa a avut cinci neveste, dar n-a iubit-o cu adevărat decât pe Sanda, femeia care i-a dăruit doi băieți, pe Tudor și pe Matei.

Alecu Ivan Ghilia a povestit cum a fost părăsit Sabin Bălașa de femeia iubită. „Era pe val, avea bani, succes, doi băieți măricei. Atunci l-a lovit năpasta!

Sanda, soția pe care o iubea ca pe ochii din cap, l-a părăsit într-o noapte. A plecat pur și simplu, fără să-i spună nimic, fără să-i lase vreun bilet de adio. Și-a părăsit și bărbatul, și copiii. Dusă a fost. Sabin a fost dărâmat.

Ani de zile a pictat-o, făcea portret după portret. O reprezenta frumoasă, apoi îi schimonosea trăsăturile. Lucra ca un nebun, pictându-și femeia iubită în zeci de variante. Nu s-a mai întors la el.

Nimeni nu știe ce s-a ales de Sanda. Sabin s-a recăsătorit ulterior, apoi iar, și iar, de vreo încă patru ori. Degeaba! Își pierduse jumătatea. N-a mai iubit pe nimeni așa cum a iubit-o pe Sanda, femeia care i-a dăruit doi băieți”, scrie evz.ro.

Principala operă a lui Sabin Bălașa constă în cele 21 de picturi murale care se găsesc în Universitatea „Al.I. Cuza“, Iaşi

Cel mai cunoscut pictor în viaţă

  • Sabin Bălăşa s-a născut pe 17 iunie 1932 în localitatea Dobriceni, Olt. Face studii la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, apoi în Sienna şi Perugia (Italia).
  • Sabin Bălașa a murit la 76 de ani, pe 1 aprilie 2008, de cancer generalizat.
  • Principala lui operă constă în cele 21 de picturi murale care se găsesc în Universitatea „Al.I. Cuza“, Iaşi.
  • A realizat 12 filme de „picturi animate“.  A scris şi două romane.
  • A avut expoziţii la Roma, Stockholm, Moscova, Bucureşti, Cluj, Iaşi.
  • A luat diferite premii şi distincţii în România, Italia şi Statele Unite.

Ştefan Sileanu, pictor și actor. Se topea de dorul nepoților săi

Înainte să se facă pictor, Salvador Dalí a vrut să fie bucătar

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre