Sofia Ionescu Ogrezeanu este un nume important în medicină. Prima sa operaţie pe creier a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg abia 2005. Fata casierului de la bancă se pregătea pentru o carieră liniştită de medic internist la Fălticeni.
Sofia Ionescu Ogrezeanu era studentă când a făcut prima operație pe creier
Sofia Ionescu Ogrezeanu este recunoscută ca prima femeie neurochirurg din lume. Era în anul V de facultate, în 1944, când a făcut prima operaţie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament. Avea 24 de ani.
„În copilărie şi chiar mai târziu, când cântam la pian, îmi era teamă să nu mă vadă cineva că tremur. Atunci, la prima operaţie, m-am simţit copilul de altădată în faţa pianului. Dar din dorinţa de a nu-mi vedea nimeni teama, m-am lăsat copleşită de o linişte binefăcătoare. Apoi, toată viaţa, la operaţiile cele mai dificile, am simţit că sufletul îmi este stăpânit de pace. Este o stare minunată, de comunicare cu Dumnezeu”, afirma Sofia Ionescu într-un interviu, potrivit Enciclopediei personalităţilor feminine din România, lucrare publicată de Editura Meronia (2012).
Se pregătea pentru o carieră liniştită de medic internist
Sofia Ionescu Ogrezeanu s-a născut la 25 aprilie 1920, în Fălticeni, judeţul Suceava. Era fiica unui casier la BNR Fălticeni, şi a Mariei, o refugiată din Bucovina.
A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, în 1945, ca studentă a lui Dimitrie Bagdasar, cel care a pus bazele școlii românești de neurochirurgie. În timpul facultăţii, face un stagiu de practică la oftalmologie. Al doilea stagiu îl face în 1943, în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, lângă Fălticeni.
Din 1943, efectuează un stagiu de internat în Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucureşti. Cu rezultate excelente ca studentă, intră în prima echipǎ neurchirurgicalǎ, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar. În echipă era și medicul Ionel Ionescu, viitorul ei soţ. În anul V de facultate, în 1944, a făcut prima sa operaţie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament. Avea 24 de ani. Intervenţia sa a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg abia în 2005.
A operat până în 1990
Sofia Ionescu Ogrezeanu și-a susţinut doctoratul în medicină şi chirurgie în 1945, la 25 de ani. A făcut echipă cu Constantin Arseni şi Ion Ionescu, soţul ei, la Spitalul Nr. 9 din Capitală. Aici a operat pe creier până în 1990 când a acceptat pensionarea. Îi slăbise vederea.
„În fiecare dimineaţă, Sofia Ionescu făcea operaţii pe creier, iar după-amiaza, pe coloană. Unele operaţii erau realizate în premieră, cu tehnici inedite, inventate ad-hoc, dar care au salvat sute de vieţi. Fiecare soluţie găsită a însemnat pe urmă o comunicare ştiinţifică prezentată în străinătate şi, implicit, o recunoaştere internaţională”, se arată în Enciclopedia personalităţilor feminine din România.
A avut pacienţi celebri, soții de șeici, prinți, artiști, poeți, comuniști de frunte. Printre aceștia, soţul Mariei-Tănase, soţia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, una dintre soţiile şeicului Zaed-Bin sultan al Nohaian din Abu-Dhabi.
Declarată medic-erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Sofia Ionescu Ogrezeanu a fost profesor universitar, membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale. A fost declarată medic-erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a trecut numele într-un album alături de alţi 65 de renumiţi medici.
Celebrul medic neurochirurg a încetat din viaţă în 2008, la 88 de ani. Sursa: monitorulsv.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook