Primul om care trăiește de 4 zile cu o inimă de porc. Premieră mondială a chirurgiei

Primul om care trăiește de 4 zile cu o inimă de porc. Premieră mondială a chirurgiei
Premieră în chirurgia cardiologică mondială. David Bennett, de 57 de ani, este primul om care a primit o inimă de porc ca transplant de organe.

Chirurgii din Baltimore, SUA, au transplantat vinerea trecută inima porcului, iar pacientul se recuperează bine.

Este prea devreme, spun medicii, pentru a cunoaște efectele pe termen lung ale acestui transplant. Important este că s-a mai încercat o dată să fie salvat pacientul. Bennett era într-o insuficiență cardiacă gravă, cu bătăi neregulate ale inimii și fără posibilitatea unui transplant cu inimă umană.

De asemenea, după cum scrie presa engleză, el a ajuns în situație critică fiindcă nu a respectat sfaturile medicilor, cum ar fi lipsa programărilor și a refuzat să ia medicamente

În această situație critică, medicii din Baltimore au transplantat o inimă de porc, modificată genetic, într-un pacient într-un ultim efort de a-i salva viața. Au înregistrat astfel o premieră medicală.

Operația a durat 9 ore, iar după trei zile, s-a comunicat că David Bennett se recuperează și se descurcă bine după procedura de nouă ore.

Experții spun că este prea devreme pentru a ști dacă operația va funcționa cu adevărat, dar marchează un pas înainte în încercarea de zeci de ani de a folosi într-o zi organele animale pentru transplanturi care salvează vieți.

Dr. Bartley Griffith, care a efectuat procedura, împreună cu David Bennett (dreapta), după operație

Bennett respiră singur fără ventilator, dar încă folosește un aparat de oxigen cu membrană extracorporală (ECMO), care ajută la pomparea sângelui în tot corpul său. Medicii speră să-l scoată încet-încet de pe acest aparat.

Deocamdată, marele succes: inima nu a fost respinsă imediat

S-a subliniat și importanța acestei reușite din primele zile. Medicii de la Universitatea din Maryland Medical Center spun că transplantul a arătat că o inimă de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără respingere imediată.

Iar această primă afecțiune ar putea ajuta într-o zi la rezolvarea deficitului cronic de donări de organe.

Dr. Bartley Griffith, directorul programului de transplant cardiac de la centrul medical, care a efectuat operația, a declarat pentru AFP, citată de Daily Mail, că a studiat pentru prima dată tratamentul experimental la jumătatea lunii decembrie.