Simona Ionescu / Redactor Șef

Trei ani fără Draga Olteanu Matei. Cum s-a plimbat actrița cu mașina lui Ceaușescu

Trei ani fără Draga Olteanu Matei. Cum s-a plimbat actrița cu mașina lui Ceaușescu
La 18 noiembrie 2020, întreaga Românie a plâns la auzul veștii că Draga Olteanu Matei nu mai este printre noi. O zi tristă, pe care nimeni nu o va uita niciodată. Cu ceva timp în urmă, artista a povestit cum s-a plimbat cu mașina lui Ceaușescu.

Draga Olteanu Matei i-a bucurat pe români o viață întreagă, iar la final s-a retras în „perla Moldovei”, Piatra Neamț. Locul unde l-a cunoscut și a trăit cu soțul său cea mai frumoasă poveste de dragoste. A zâmbit întotdeauna, indiferent cât de greu i-a fost, pentru că a știut de la maestrul Beligan că „nu te costă nimic să zâmbeşti, şi să fii amabil cu toată lumea. Şi nu din calcul fac asta, mie îmi sunt dragi oamenii”. Iar acest lucru i-a dat energia de care a avut nevoie.

„O să-mi fie întotdeauna dor de București”

La Piatra Neamț a trăit o porție de Rai, dar totdeauna i-a fost dor de București, pentru că „acolo sunt rădăcinile mele, este satul meu natal, dar vreau să-l păstrez așa cum l-am avut întotdeaua: frumos, cald, ca un sat natal. Aşa rămâne Bucureştiul pentru mine”.

Și-a dorit să devină dansatoare

N-a simțit că vrea să se facă actriță ci s-a „pomenit făcând”, pentru că marea dorință a Dragăi Olteanu Matei a fost să devină dansatoare. „Nu m-a lăsat mama. Nu a fost de acord, pentru că voia să-mi termin liceul, să dau la facultate.

Trei ani fără Draga Olteanu Matei

Am intrat în teatru în 1956, înainte de asta am făcut mult teatru de amatori, ca elevă.”, și-a amintit una dintre cele mai iubite actrițe ale românilor.

„Îţi dai seama cine sunt eu dacă merg cu maşina lui Ceauşescu?”

I-a fost întotdeauna greu să vorbească despre momentele ieșite din comun din cariera sa. Au fost multe și toate i-au rămas în suflet. Dar niciodată nu a uitat cum a ajuns să se plimbe cu mașina lui Nicolae Ceaușescu.”M-am plimbat cu însuşi maşina lui Ceauşescu, eram la Turnu Severin, cu spectacole de divertisment.

Şi, la un moment dat, ne-au dus pe şantier, la Porţile de Fier 2, unde lucrau deţinuţi. Am recitat acolo, am stat cu ei, am băut un pahar de vin. Şi s-a pornit o furtună straşnică, ne-am adăpostit acolo, şi când am plecat ne-au dat maşina tovarăşului Ceauşescu, care trebuia să se ducă a doua zi să-l ia pe el de nu ştiu unde.

Şi i-am zis şoferului <<Îţi dai seama cine sunt eu dacă merg cu maşina lui Ceauşescu?>>”. Draga Olteanu Matei s-a stins ca urmare a unei hemoragii digestive superioare, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași, la vârsta de 87 de ani. De trei ani, draga noastră Dragă joacă în fața îngerilor…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre