Simona Ionescu / Redactor Șef

Victor Rebengiuc, actor din întâmplare. Împlinește 88 de ani

Victor Rebengiuc, actor din întâmplare. Împlinește 88 de ani
Marele actor Victor Rebengiuc împlinește 88 de ani. Talentul și statura morală i-a adus faima și admirația a milioane de români. A ajuns actor din întâmplare.

Victor Rebengiuc este, fără îndoială, unul dintre cei mai importanți actori ai teatrului și filmului românesc. Împlinește 88 de ani pe 10 februarie. Să ne trăiești mulți ani sănătoși! La mulți ani!

Victor Rebengiuc împlinește 88 de ani

Victor Rebengiuc este foarte îndrăgit de români. Fiecare rol interpretat a fost magistral.

Împlinește 88 de ani de ani, pe 10 februarie, dar este foarte activ. Dacă pandemia nu ar fi închis teatrele, marele actor ar fi fost pe scenă.

Mulți spun că actorul român Victor Rebengiuc este de talia actorilor americani Marlo Brando, Robert De Niro sau Al Pacino.

”Sunt pensionar din 1998. Nu m-am necăjit deloc. Am considerat că era vorba de un contract pe care l-am avut cu statul până la vârsta pensionarii legale. Am împlinit această vârstă, deci contractul cu statul a încetat.

Îmi iau drepturile care mi se cuvin și-mi văd de viață în continuare. Câtă vreme voi mai putea juca, o să mai joc”, spune Victor Rebengiuc.

Tot în 1965, Victor Rebengiuc se îndrăgostește la prima vedere de o colegă, Mariana Mihuț, care îi este alături și astăzi

Victor Rebengiuc, actor din întâmplare

Victor Rebengiuc a crescut într-o familie modestă și de la trei ani a fost crescut de bunicii materni, după ce părinții s-au separat.

Mama a lucrat ca funcționar și s-a pensionat de la Ministerul Transporturilor. Victor Rebengiuc spunea că datorează mult studiilor de la liceul militar, care l-a deprins cu disciplina și i-a format caracterul.

”N-a fost nici un fel de vocație. Destinul meu artistic a stat sub semnul întâmplării. Mă pregăteam pentru o carieră tehnică.

Ideea bunicilor și a mamei fusese să am o meserie de pe urma căreia să pot trăi. Nu fusesem la teatru. Familia mea nu mergea la teatru.

Tata ne părăsise de foarte mici, pe mine, pe fratele meu și pe mama, așa ca pe noi ne-au crescut bunicii din partea mamei. Munceau toată ziua să ne crească, nu aveau grija teatrului.

Urmam așadar o școala medie de electrotehnică.

Unul dintre colegii mei mai mari mi-a propus să joc într-o piesă pusă de el în scenă, un text propagandist.

După ce am jucat în piesa asta, un alt coleg care era la un cămin cultural, mi-a propus un rol într-o piesă de-a lor.

M-am dus acolo. Era o joacă pentru mine. Nici nu mă gândeam că lucrez deja la o viitoare profesie.

Îmi petreceam timpul liber jucând teatru de amatori. Mi se parea mai atractiv.

Am jucat din cămin cultural în cămin cultural, până când, în ultimul an de școală, am montat o piesă.

Directorul școlii, căruia i-a plăcut ce a văzut, a zis că trebuie să dau la teatru.

A fost prima dată când am luat în considerare ideea asta, care nu existase în mintea mea până atunci”, a povestit Victor Rebengiuc.

S-a dus la admitere și a intrat printre ultimii.

Victor Rebengiuc a povestit că în primele luni își dorea să îl înghită pământul, de cât a urlat la el profesoara Aura Buzescu.

Victor Rebengiuc a dat lovitura la 32 de ani

A absolvit Institutul de Teatru în 1956 și a fost repartizat la Teatrul Național din Craiova, dar după șase luni  s-a întors în Capitală unde a fost remarcat, după ce a avut câteva roluri modeste.

Însă, în anul 1965, viața lui Victor Rebenciuc s-a schimbat radical. Avea 32 de ani când a dat lovitura: primește rolul Apostol Bologa din filmul ”Pădurea spânzuraților”, regizat de regizorul Liviu Ciulei. Filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes și a fost primit cu ovații în picioare la Festivalul de Film de la Acapulco, din Mexic.

Tot în 1965, se îndrăgostește la prima vedere de o colegă, Mariana Mihuț, care îi este alături și astăzi. Cei doi actori au un fiu, Tudor, născut în 1975, care a ajuns un cunoscut arhitect.

Cei doi actori au un fiu, Tudor, născut în 1975, care a ajuns un cunoscut arhitect

Victor Rebengiuc: ”Sunt un profesionist”

Victor Rebengiuc a avut zeci de roluri memorabile pe scena de la Teatrul Bulandra din Capitală, unde a debutat în anul 1957.

A jucat și zeci de roluri importante în filme. ”Pădurea spânzuraților” a fost filmul care i-a adus faima, dar au urmat multe altele.

Puțini români nu au văzut filmele de excepție ”Tănase Scatiul”, ”O scrisoare pierdută”, ”Profetul, aurul și ardelenii”, ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ”Moromeții”, ”Cel mai iubit dintre pământeni”.

Performanțele sale artistice sunt legate și de importante roluri în teatrul de televiziune și în Teatrul Radiofonic Național.

A primit 16 premii pentru rolurile interpretate magistral, dar și pentru ”talent și verticalitate”.

”Sunt un profesionist. Sunt un om care-și face profesia cu exactitate, cu rigurozitate. Am răspundere față de autor, față de rol, față de regizor, față de teatru și față de public”, spunea marele actor într-un interviu mai vechi. Foto: Facebook


Vieți anterioare. Semne că sufletul tău s-a reîncarnat de multe ori

Gary Glitter, cândva un mare star al muzicii pop, a ajuns în închisoarea pedofililor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre