Elena Ceaușescu nu s-a băgat doar în soarta României, ci și în cea a copiilor săi, cărora le-a schimbat viața. Ce s-a întâmplat cu Zoe Ceaușescu.
După ce a terminat liceul Jean Monnet, Zoe Ceaușescu a intrat la Facultatea de Matematică fără examen, pentru că a avut medie mare. Sursele spun că și-a dorit foarte mult să studieze regie de teatru și film, dar Elena Ceaușescu nu a lăsat-o. „A fost de-ajuns o Lica Gheorghiu în țara asta”, ar fi spus Elena Ceaușescu, făcând referire la fiica lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
Potrivit informațiilor oferite de Lavinia Betea în cartea „Viața lui Ceaușescu. Tiranul”, în timpul facultății Zoe avea prieteni „inteligenți, cultivați și nonconformiști”, pentru că „voia să se piardă și totodată să se regăsească pe sine”.
S-a plimbat de mână prin parc cu Petre Roman
Potrivit colonelului de securitate Dumitru Burlan, care a declarat cu ani în urmă pentru ziarul Adevărul, Zoe Ceaușescu, doctor în matematică, ar fi fost văzută plimbându-se de mână prin parc cu Petre Roman.
Se spune că Elena Ceaușescu i-ar fi cerut colonelului să o ducă personal în parc pentru a-și spiona fiica. S-a auzit că Valter Roman, tatăl lui Petre Roman ar fi fost chemat la discuții de Elena Ceaușescu, iar relația celor doi, care ar fi fost la început, ar fi fost distrusă din fașă.
De ce a plecat Zoe de acasă
De asemenea, Dumitru Burlan a povestit și de momentul în care Zoe a plecat de acasă pentru că s-a certat cu Elena Ceaușescu, care nu a fost de acord cu relația dintre fiica ei cu doctorul Dan Vincze, medic ginecolog din Cluj. Motivul? În familie, ar fi existat o persoană care era ungur.
„Zoe își abandonase mașina la Gara de Nord și, pur și simplu, dispăruse. Era Mercedesul alb pe care i-l făcuse cadou șahul Iranului, care era foarte bun prieten cu tatăl ei, cu Nicolae Ceaușescu, cu care se vizita și de două ori pe an. Am avut ordin să o căutăm peste tot pe domnișoara Zoe. Am găsit-o la Sighetu Marmației, la o familie de prieteni. S-a dus să se plângă la acei prieteni că părinții săi nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze”, a povestit colonelul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook