Revoluția educației în România începe. Ce materii noi au fost propuse

Revoluția educației în România începe. Ce materii noi au fost propuse
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, are idei revoluționare pentru educația din România. Acesta dorește să introducă noi materii în școli, materii care vor fi mai mult pe placul elevilor, având în vedere că aceștia doresc mai multă libertate în alegerea din oferta școlii. 

Ministerul Educației a venit cu o nouă propunere pentru materiile din școli, astfel că, de anul viitor, elevii de clasa a XI-a ar putea să învețe numai ceea ce le place. Aceștia ar putea avea de ales dintre următoarele materii, a anunțat într-o conferință de presă ministrul Sorin Cîmpeanu:

  • Finanţe personale
  • Inventică
  • Apps design
  • Animație / Animație 3 D
  • Managementul afacerilor
  • Scriere ficțională / creativă
  • Drama / teatru / teatru educațional
  • Discurs public / Public speaking
  • Artă și comunicare

Ce spun reprezentanții elevilor

Chiar dacă materiile sunt revoluționare, reprezentanții elevilor sunt de părere că materiile opționale sunt, de fapt, materii impuse tot de școală.

„Aceste opţionale se fac doar pentru a salva nişte catedre, pentru a umple nişte norme. Dacă ai, de exemplu, un profesor de matematică care nu îşi face norma, face un opţional de matematică distractivă. Sau de chimie interesantă, care reprezintă materia respectivă dar cu un adjectiv pe lângă ea. (…) Nu sesizăm nicio schimbare.

Toate studiile arată că atunci când elevul are ceva de spus în ceea ce vrea să înveţe, este mai motivat şi are mult mai puţine şanse să abandoneze şcoala”, susține Rareș Voicu, reprezentantul elevilor.

Trebuie menționat că se propun tot câte 30 de ore pe săptămână. În plus, Marian Staș, expert în educație, este de părere că sunt foarte multe discipline și că este imposibil de alocat un buget rezonabil de ore pentru fiecare pentru că numărul de ore pe săptămână este limitat, notează observatornews.ro.

Ce spun oficialii din Ministerul Educației

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că există o dezbatere întreagă asupra acestei configurații a planurilor cadru. Acesta a mai spus că „nu este vina cuiva că au fost preocupări excesive impuse de o perioadă cu totul atipică şi au fost lăsate în urmă aceste probleme care deşi sunt cronice trebuie discutate. Deci asta este prima urgenţă”.

Împărțirea orelor propusă de către minister nu este pe placul elevilor, având în vedere că aceștia își doresc mai multă libertate de alegere din oferta școlii.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației precizează că elevii și-ar dori să aibă posibilitatea de a alege trei sferturi din materii, subliniind că acest lucru nu se poate. În acest context, Marian Staș, expert în educație a venit cu o explicație: „Miza nu a fost de a cultiva elevilor capacitatea de a alege, de a selecta. Şi de data asta, proiectarea este făcută pentru a asigura profesorilor norme şi salarii şi nu pentru a asigura copiilor un model curicular de secol XXI”.

Sorin Cîmpeanu a promis că va ține cont de toate propunerile făcute de Consiliul elevilor, de profesori și de părinți, astfel încât actul educaţional să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, începând cu semestrul doi al acestui an școlar. Ministrul a adăugat faptul că examenele naționale se vor susține în format fizic, însă ține foarte mult ca și simulările pentru clasa a VIII-a și clasa a XII-a să fie susținute în format fizic în şcoală, cu toate măsurile de precauţie, altfel încât să se observe la ce nivel se află în momentul de față elevii în ceea ce privește parcurgerea programei.

De asemenea, ministrul Sorin Cîmpeanu a mai adăugat faptul că s-ar putea modifica programa în funcție de felul cum elevii au asimilat până acum informația transmisă de către profesori și a promis că până pe data de 15 februarie vor fi făcute publice datele cu privire la materia din care se va da examen pentru clasa a VIII-a și pentru Bacalaureat, dar și modalitatea în care vor fi susținute examenele.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Gigi Becali, în topul bogaților din sport. Câți bani mai are

Recomandarile noastre