Ritualurile care se fac la echinocțiul de primăvară vă pot aduce fericirea. Și copiii pot face o incantație

Ritualurile care se fac la echinocțiul de primăvară vă pot aduce fericirea. Și copiii pot face o incantație
Ziua de 20 martie este una cu totul specială, pentru că sărbătorim echinocțiul de primăvară, momentul în care ziua începe să crească.

Echinocțiul de primăvară din ziua de 20 martie 2022, aduce cu sine multe tradiții și obiceiuri păstrate din vechime.

Tradiții mai puțin știute pentru echinocțiul de primăvară. Ce nu aveți voie să faceți

Potrivit tradiției, echinocțiul de primăvară reprezintă creația. În multe dintre satele României s-a păstrat tradiția ca pe 20 martie copiii să iasă în curte, lăsând ușa deschis la casă și să facă un ritual simplu prin care atrage căldura primăverii și alungă frigul. „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură!”, rostesc micuții.

De asemenea, băieții și fetele, mai mult din zona Moldovei, vor împodobi o creangă uscată cu flori și vor pleca cu ea prin sat, intrând din casă în casă și cântând melodii populare.

Apoi colindătorii vor oferi o floare, în semn de primăvară și vor primi, la rândul lor, ouă sau alte cadouri pe care copiii le vor împărți între ei. Floarea oferită de colindători este purtată și de fete în păr, în credința că le va crește părul mai lung și își vor păstra tinerețea.

Cine consumă urzici pe 20 martie va avea parte de sănătate tot anul

O altă tradiție păstrată din strămoși se referă la consumul de urzici pe data de 20 martie. Cine va ține cont de acest lucru, se spune că va fi sănătos tot anul. Tot tradiția spune că de echinocțiul de primăvară nu aveți voie să vă supărați sau să vă certați cu cineva, pentru că se va strica toată energia bună.

Iar cine va face rău unui animal în această zi va avea mult de suferit, pentru că totul se va întoarce împotriva lui. Echinocțiul de primăvară va avea loc anul acesta la ora 17.33, iar în 2023 pe 21 martie la ora 23.24.

În 2024 echinocțiul de primăvară va fi pe 20 martie la ora 5.06, iar în 2025 tot pe 20 martie, la ora 11.01.

Sursă foto: stiridecluj