Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii, expuși la o nouă boală. Cod roșu în Capitală

Românii, expuși la o nouă boală. Cod roșu în Capitală
Pe lângă problemele cauzate de coronavirus, românii  sunt acum în fața unei noi provocări. Problemele sunt mari și oamenii se îmbolnăvesc pe capete.

E cod roșu în Capitală, românii sunt expuși la o nouă boală. Sute de îmbolnăviri sunt raportate în fiecare zi. Este vorba despre enterocolită, boală care intră în categoria bolii diareice acute. Potrivit medicilor, copiii sunt cei mai expuşi în faţa acestei afecţiuni virale.

În spitalul Grigore Alexandrescu din București, cel mai mare spital pentru copii din România, situația este teribilă. În 24 de ore au fost raportate peste 400 de îmbolnăviri, iar medicii trag un semnal de alarmă.

Aceștia susțin că este vorba despre o explozie de cazuri de enterocolită, față de aceași perioadă a anului 2019. Medicii mai spun că la nivelul spitalelor din Bucureşti sunt sute de cazuri de enterocolită în fiecare zi. Cu un număr mare de cazuri se confruntă și spitalele din Constanța și Tulcea. În vestul țării, situația e ceva mai relaxată. La DSP Timiș au fost înregistrate mai puțin de 200 de cazuri de la începutul verii.

Românii, expuși la o nouă boală

Medicii aceștia avertizează în legătură cu alimentele, și locurile de unde sunt cumpărate, dar și cum sunt consumate, în contextul în care temperaturile ridicate, devin un pericol pentru mâncăruri, ele putând fi alterate fără să ne dăm seama.

„Mai ales vara apar aceste enterocolite. Din cauza căldurii alimentele se alterează rapid. Sau nu sunt tratate termic corespunzător în timpul gătirii. Pe de altă parte, se înregistrează îmbolnăviri de la locurile de scăldat, cum ar fiu ștrandurile, unde apa nu e suficient clorinată.

În plus, lumea bea foarte multe lichide, pe fondul căldurii, iar acest lucru diluează sucul gastric, ceea ce distruge bariera naturală împotriva acestor bacterii, care ajung în intestin”, a explicat pentru Rețete și vedete dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Sfatul medicilor

Potrivit medicilor, există și o serie de simptome care trebuie luate în calcul în cazul copiilor. De exemplu vărsături, scaune diareice sau febră. Părinții trebuie să  își păstreze calmul, să fie prudenți și să se adreseze medicilor. Se recomandă ca odată cu apariția simptomelor, cel mic să nu mănânce pentru o perioadă de două ore.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre