Simona Ionescu / Redactor Șef

Rozariul reginei scoțiene Maria Stuart a fost furat. Se suspectează un „furt la comandă”

Rozariul reginei scoțiene Maria Stuart a fost furat. Se suspectează un „furt la comandă”
O serie de artefacte prețioase, precum și rozariul reginei scoțiene Maria Stuart au dispărut din castelul în care se aflau, în urma unui jaf. Care sunt teoriile autorităților.

Rozariul reginei scoțiene Maria Stuart a fost furat din castelul Arundel, din comitarul West Sussex. Alături de el au dispărut și o serie de alte obiecte prețioase, precum nişte cupe ceremoniale oferite de către Maria celui care deţinea la acel moment titlul de Earl Marshal precum şi alte obiecte din aur şi argint. 

Rozariul de aur „de neînlocuit”, purtat de regina Scoției Maria Stuart la execuţia ei din 1587, a dispărut din castelul Arundel în urma unui jaf care a avut loc vineri seara. Personalul a fost alertat de spargere vineri, la ora locală 22:30, după declanşarea alarmei antifurt. 

Rozariul reginei Maria Stuart este de negăsit. Polițiștii suspectează un „furt la comandă”

„Poliţia caută hoţii care au pătruns în Castelul Arundel şi a furat obiecte de aur şi argint în valoare de peste 1 milion de lire sterline. Vineri, 21 mai, la 22:30, personalul castelului a fost alertat de spargere în urma declanşării unei alarme antifurt”, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei din West Sussex, adăugând că aceasta a ajuns la faţa locului în câteva minute. 

„Obiectele furate au o valoare monetară semnificativă, însă în calitate de artefacte unice ale colecţiei Ducelui de Norfolk au o importanţă istorică incomensurabil mai mare, de nepreţuit”, a subliniat un purtător de cuvânt al Castelului Arundel, adăugând că artefactele furate se aflau într-o vitrină aflată pe traseul de vizitare. 

În timp ce poliția a refuzat să facă alte comentarii, experții în domeniu au declarat că celebrul rozariu ar putea să apară în licitațiile private ilegale, sau să fi fost dorit de vreun colecționar înrăit. „Din păcate, multe obiecte au fost furate, dar există echipe naționale și internaționale care lucrează pentru a le recupera. De obicei sunt implicate bande mari care folosesc violența și lucrează și cu alte obiecte de acest tip, așa că, dacă le puteți obține, este bine pentru toți”, a transmis istoricul Marcus Cribb. 

Foto: Daily Mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre