S-a stabilit „kilometrul zero” pentru izbucnirea pandemiei de COVID-19 și e demonstrat științific

S-a stabilit „kilometrul zero” pentru izbucnirea pandemiei de COVID-19 și e demonstrat științific
De la izbucnirea pandemiei de COVID-19 discuțiile legate de locul și momentul izbucnirii nu s-au mai oprit. Acestea au alimentat diverse teorii cu privire la sursa virusului.

Până acum nu exista un răspuns clar care să lămurească dacă virusul a fost creat și eliberat dintr-n laborator sau dacă pur și simplu exista în natură, la animale, de unde s-a extins la oameni. În sfârșit, oamenii de știință au un răspuns la această dilemă a ultimilor ani.

Două studii publicate marţi în prestigioasa revistă Science concluzionează că pandemia de COVID-19 a început în piaţa agro-alimentară din oraşul chinez Wuhan, indicând o foarte probabilă origine animală a virusului, informează, mercuri, AFP.

Piața din Wuhan, locul unde a început pandemia

Cel dintâi studiu arată că primele cazuri detectate în decembrie 2019 au fost concentrate în jurul pieţei. Al doilea studiu face este o analiză genomică a virusului din primele cazuri. Acesta  demonstrează că este foarte puţin probabil ca virusul să fi circulat pe scară largă la om înainte de noiembrie 2019.

Unul dintre autorii acestor studii, Michael Worobey, virusolog la Universitatea din Arizona, a semnat în 2021 o scrisoare în care cerea să se ia în considerare serios ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan. Însă datele analizate de atunci „m-au făcut să evoluez până în punctul în care acum cred că pur şi simplu nu este plauzibil ca virusul să fi fost introdus în alt mod decât prin comerţul cu animale în piaţa din Wuhan”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Și Kristian Andersen, de la Institutul de Cercetare Scripps şi, de asemenea, co-autor al studiilor spune că „este important să înţelegem că există scenarii posibile şi scenarii probabile. Şi că posibil nu înseamnă la fel de probabil”.

Primul studiu a analizat locaţiile primelor 155 de cazuri identificate în decembrie 2019. Toate aceste cazuri au fost concentrate în jurul pieţei din Wuhan, spre deosebire de cele înregistrate în lunile următoare, care au coincis cu cartierele de mare densitate, ceea ce arată răspândirea virusului. Din cazurile studiate s-a înțeles că persoanele infectate ce nu aveau legătură directă cu piaţa locuiau mai aproape de aceasta. Acest lucru indică faptul că au fost probabil infectaţi din cauza apropierii.

Încă nu se știe care e animalul care a transmis virusul de la lilici la om

Cercetătorii au analizat, de asemenea, eşantioane prelevate de la piaţă în ianuarie 2020, de exemplu dintr-o cuşcă sau din cărucioare, concluzionând că probele pozitive la SARS-CoV-2 erau concentrate în partea de sud-vest a pieţei, mai exact în zona unde se vindeau animale vii (inclusiv enoţi, o specie de bursuc, sau vulpi). Până acum însă nu a fost identificat animalul care se crede că a acţionat ca intermediar între lilieci, care sunt purtători ai coronavirusului, şi oameni.

Cel de-al doilea studiu se bazează pe analiza genomului virusului care a infectat aceste prime cazuri. Acesta concluzionează că două linii ale virusului, A şi B, au existat înainte de februarie 2020. Şi că aceste două linii au rezultat probabil din două evenimente separate de transmitere la om, ambele în piaţa din Wuhan. Studiile anterioare au sugerat că linia B a evoluat din linia A.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Telegraph (@telegraph)


Ca atare, oamenii de ştiinţă susțin că este important să se înţeleagă de unde provin animalele vândute în piaţa din Wuhan, pentru a minimiza riscurile viitoare.

Sursa foto: Instagram