Majoritatea celor 268 de copii confirmaţi cu această hepatită misterioasă în Marea Britanie aveau vârste sub 5 ani, iar aproximativ 40% dintre ei au necesitat internare la terapie intensivă. În lumea au fost cazuri de copii care au necesitat transplat, dar și unii care au decedat.
Cercetarea realizată de universităţile din Glasgow şi College London estimează că, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia COVID-19, unii copii nu au mai fost expuşi timpuriu unor virusuri comune, printre care adenovirusul ce provoacă răceli şi probleme gastrointestinale şi aşa-numitul virus adenoasociat 2 (AAV2), care în mod normal necesită co-infecţia cu adenovirus sau cu alte virusuri pentru a se putea replica. Practic, izolarea impusă ca măsură de siguranță în fața COVID-19, i-a fragilizat fatal pe copii.
Copiii izolați pentru sănătatea lor, au fost, de fapt, ajutați să se îmbolnăvească
Să ne amintim cum au decurs lucrurile în 2020. Lumea a intrat în izolare, cele mai multe fa,milii și-au ținut cu lunile copiii exclusiv în casă. Cei mici nu au mai fost la școală sau grădiniță, nu s-au mai jucat în parc, deci nu au mai interacționat cu alte persoane. apoi, pentru oprice interacțiune, cât de mică, erau dezinfectați. Toate acestea le-au sensibilizat fatal sistemul imunitar, de fapt.
„Când au fost ridicate restricţiile (anti-COVID-19), copiii au început să interacţioneze mai mult şi virusurile au început din nou să circule liber. Copiii s-au văzut astfel expuşi brusc, fără imunitate dobândită, unei întregi baterii de noi infecţii”, explică Judith Breuer, expertă în virusologie la Universitatea College London.
Expuşi fără imunitate în faţa acestor virusuri, a fost posibil ca minorii cu o anumită predispoziţie să dezvolte hepatită, potrivit autorilor studiului. Aceştia au constatat că „hepatita infantilă acută fără viruşii hepatici de la A la E se asociază cu prezenţa unei infecţii cu AAV2, care ar putea reprezenta un patogen primar sau ar putea fi un biomarker util al unei infecţii recente cu HAdV (adenovirus uman) sau HHV6B (virus herpes uman 6)”.
Cercetătorii spun că sunt necesare urgent studii mai ample pentru investigarea rolului AAV2 în cazurile de hepatită infantilă şi de asemenea trebuie să înţelegem mai bine circulaţia sezonieră a AAV2, un virus care de obicei nu este căutat la analizele de rutină, mai semnalează cercetătorii britanici. Ipoteza lor este că un vârf de infectare cu adenovirus ar putea coincide cu un vârf în expunerea la AAV2, ceea ce ar fi condus la o manifestare neobişnuită a hepatitei la copii mici.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook