S-au înfruptat din el cei mai mari demnitari ai lumii, invitați la Sibiu în 2019. Iată rețeta celebrului preparat „Turnul Summitului”

S-au înfruptat din el cei mai mari demnitari ai lumii, invitați la Sibiu în 2019. Iată rețeta celebrului preparat „Turnul Summitului”
Emisiunea de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată în fiecare joi pe TVR 2 aduce în atenția telespectatorilor un preparat cu totul și cu totul inedit: „Turnul Summitului.

Vreți să gustați o bunătate numită „Turnul Summitului”? E produsul care i-a făcut cei mai mari demnitari ai lumii să-și mai dorească o porție.

Rețeta celebrului preparat „Turnul Summitului”, lansat la Sibiu, în 2019

În această seară, în „Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată de TVR2 în fiecare joi, începând cu ora 22.00, telespectatorii vor poposi în Bucovina, mai precis în Câmpulung Moldovenesc. În acest loc loc minunat, Chef Radu Zărnescu, vă va învăţa cum să pregătiți un produs original: „Turnul Summitului”.

Produsul a ajuns în farfuriile înalților demnitari

Ce rol ocupă mâncarea când vorbim de brand-ul unei zone? Poate mâncarea să ţeasă în jurul ei o poveste care să întărească un brand? Sunt întrebări la care vor căuta răspunsuri Camelia Moise, realizatoarea emisiunii, antropologul culinar Iulia Drăguţ, Cosmin Josan, creator de branduri şi Chef Radu Zărnescu, cunoscut maestru în arta culinară, vice-preşedintele Euro-Toques International la Bruxelles. Ei vor aminti şi poveste inedită a preparatului brand lansat la Summitul UE de la Sibiu, în 2019.

La Sibiu, Chef Radu Zărnescu fusese invitat, alături de echipa sa, pentru a pregăti un preparat culinar personalizat, demn să ajungă în farfuriile înalţilor demnitari, preşedinţi, miniştrii, ambasadori sau oameni din presă din toată lumea. În 2019, în Sibiu se suprapuneau două mari evenimente: Summitul UE şi European Region of Gastronomy.

„Am folosit trei tipuri de carne de oaie: pastramă crudă, oaie prăjită la faţa locului şi carne de oaie gătită în vezică de taur”

„M-am gândit să realizez un preparat specific zonei, cu care să ne mândrim  şi pe care l-am numit „Turnul Summitului”, inspirat de Turnul Sfatului din zonă. Turnul era realizat din carne de oaie, pentru că în Sibiu carnea de oaie este un produs local autentic.

Am folosit trei tipuri de carne de oaie: pastramă crudă, oaie prăjită la faţa locului şi carne de oaie gătită în vezică de taur. Ideea a făcut senzaţie. Doamna ambasador a Republicii Populare Chineze fost încântată de preparat şi am discutat mult cu delegaţia chineză. Şi premierul Italiei, Giuseppe Conte, a apreciat preparatul culinar.

„Preparatul în sine nu e complicat, ideea fiind să ai mai multe tipuri de carne, preparate în moduri diverse”

Am să-l reproduc „Turnul Summitului” pentru emisiunea „Istorii de bun gust”, dar voi folosi carne de vită, calupuri de ceafă, varianta crudă şi o a doua variantă gătită cu tehnica sous-vide. Preparatul în sine nu e complicat, ideea fiind să ai mai multe tipuri de carne, preparate în moduri diverse.

Carnea o vom asocia cu salate, roşii, mirodenii iar prezentarea sa în farfurie este spectaculoasă. Foarte important este ca preparatul cap de afiş din meniu să fie menţinut la un standard calitativ constant”, a spus Radu Zărnescu. Roşiile cherry pot fi trase în tigaie cu unt, afine, bacon şi rosmarin. Pentru decorul comestibil se poate folosi praz, chiar dacă nu este specific zonei.