Să cerem și noi primarilor! Iată cele mai frumoase toalete din lume. Le găsiți pe hartă

Să cerem și noi primarilor! Iată cele mai frumoase toalete din lume. Le găsiți pe hartă
În timp ce în România deseori îți e frică să accesezi o toaletă publică, japonezii au făcut concurs de proiecte de arhitectură pentru acest fel de stabilimente. Și au creat ceva neașteptat. Fiecare „model” e o operă de artă în sine. Cele mai lăudate sunt toaletele cu pereții transparenți, colorați. Turiștii care au apucat să le viziteze spun că nu există ceva mai frumos în materie de toalete publice, iar civilizația și curățenia întâlnite sunt de neegalat în lume.

Dacă ajungeți în Tokyo, nu le ratați. Nu vă va vedea nimeni, odată intrați. Dar povestea toaletelor e mult mai complexă. Să vedeți de ce.

În câteva parcuri din Tokyo au fost instalate primele toalete publice transparente, cărora potențialii utilizatori le pot inspecta curățenia din exterior. La prima vedere, aceste noi utilități par de nefolosit. Odată ce o persoană se află în interior, cabinele devin opace, fiind realizate din „sticlă inteligentă” colorată, care se schimbă.

Toaletele transparente au fost create de arhitectul Shiheru Ban, câştigător al unui prestigios concurs, în colaborare cu o serie de mari designeri japonezi. Pentru început,  au fost instalate în șapte locații din cartierul Shibuya, în cadrul programului Tokyo Toilet Project, derulat de Fundația Nippon.

„Există două probleme când vine vorba de toaletele publice, în special cele din parcuri: dacă sunt curate şi dacă cineva se ascunde în interior”, se precizează în comunicatul fundației. „Noaptea toaletele luminează parcul ca un felinar frumos”, se mai arată în comunicat.

Potrivit proiectului, până în primăvara viitoare, vor fi instalate 17 astfel de toalete în parcurile din oraș.

Fundația a creat un site dedicat toaletelor realizate de marii artiști, unde turiștii și cetățenii pot vedea, pe hartă, exact unde se găsesc acestea. Practic, proiectul are șase „modele” realizate fiecare de un cunoscut designer nipon.

Mai mult, site-ul dedicat, detaliază cu imagini fiecare toaletă, din exterior și din interior, oferă detalii despre creatorii implicați, dar și despre uniforma personalului care asigură mentenanța. „Pentru un oraș care transformă diferențele în putere” – e motto-ul acestui proiect inedit.

Sursa foto: tokyotoilet.jp

Exclusiv. Laura Cosoi, mai emoționată ca niciodată. A uitat și câinele acasă

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri