De ce să rămâi pozitiv nu este întotdeauna cea mai bună soluție pentru a depăși o criză

De ce să rămâi pozitiv nu este întotdeauna cea mai bună soluție pentru a depăși o criză
Psihiatrul Victor Frankl definește optimismul tragic ca spunând „da” vieții în ciuda pierderilor, durerii și vinovăției cu care trebuie să ne confruntăm.

În timp ce pozitivitatea toxică insistă asupra faptului că ar trebui să avem doar o mentalitate pozitivă, optimismul tragic ne încurajează să simțim emoții dificile care provin din tragedie și să găsim sensul în ele. A fi pozitiv este foarte important, dar nu este întotdeauna singurul răspuns la o criză. Iată motivele:

Ignorăm răul real

A fi pozitiv în caz de urgență poate, uneori, să ne dăuneze. De exemplu, persoanele care se află într-o relație abuzivă pot reduce gravitatea abuzului și pot alege să rămână în relație. Vor fi extrem de optimiști, sperând că agresorii lor se vor schimba. 

Negăm sentimentele noastre reale

Când ne forțăm să ne uităm doar la partea luminoasă, suprimăm emoțiile negative, care le-ar putea face și mai puternice. Aceste sentimente ar putea izbucni într-o zi, mai ales când avem de-a face cu o tragedie. 

Ne-am putea simți chiar rușinați sau vinovați pentru că avem aceste sentimente dificile. Dacă rămânem pozitivi, vom avea mai puține șanse să cerem ajutor, deoarece credem că suntem foarte bine și nu avem nevoie.

Nu suntem capabili să ne dezvoltăm

Făcând „doar vibrații pozitive” mantra noastră ne poate ucide capacitatea de a face față provocărilor direct. Prin evitarea emoțiilor negative, putem pierde informații valoroase. Să presupunem că o femeie tocmai a pierdut pe cineva important pentru ea. 

Dacă pur și simplu își respinge durerea, s-ar putea totuși să nege că persoana nu se mai întoarce niciodată și s-ar putea să nu poată gestiona aranjamentele funerare sau chiar viața după ce persoana respectivă a dispărut.

Optimismul nu este suficient

Acestea fiind spuse, a fi optimist este încă important, dar nu ar trebui să fie singurul lucru pe care îl recunoaștem atunci când gestionăm o criză. Încă ar trebui să simțim durere, dar putem răsturna scenariul transformându-ne suferința în realizarea a ceva. Vinovăția este o emoție umană normală de care nu ar trebui să ne ferim, dar prin ea putem profita de șansa de a ne schimba în bine.

Când ne confruntăm cu pierderea, ar trebui să simțim în continuare durere, dar putem învăța din acest sentiment și să trăim viața la maximum.

Pască cu aluat fraged de ciocolată

Recomandarile noastre