Cum se face o salată de mozzarella corectă, ca în Italia. Rețetă rară

Cum se face o salată de mozzarella corectă, ca în Italia. Rețetă rară
Aceasta salată de mozzarella e un preparat foarte îndrăgit de italieni și, mai nou, și de români, fiind în topul preferințelor în localurile cu specific mediteranean.

Înainte de a vă apuca de preparat, e bine să știți că mozzarella este un tip de brânză nefermentată, cu un gust uşor dulce, fin, ce poartă amprenta laptelui. A apărut în Napoli, în secolul al XVI-lea. Există patru feluri de mozzarella: mozzarella di bufala (mozzarella de bivoliță), realizată din lapte de bivoliță domestică; mozzarella fior di latte, realizate din lapte proaspăt pasteurizat sau nepasteurizat; low-moisture mozzarella, care este compus integral sau parțial din lapte degresat, și utilizată pe scară largă în industria agro-alimentara; mozzarella afumată.

Ingrediente pentru salată de mozzarella

Salata: 150g mozzarella,
300ml smântână,
1/2 ardei gras roşu,
coaja de lămâie tăiată fâşii,
sare şi piper din râşniţa,
frunze de măghiran/ţelină.

Sosul citronette: 1 lămâie (zeama),
4 linguri de ulei de măsline extravirgin,
ierburi aromatice, după gust (salvie, cimbru,dafin, maghiran),
sare şi piper

Mod de preparare

Începeți cu pregătirea dressing-ului pentru salată, adică cu sosul citronette. Stoarce lămâia şi strecoară zeama printr-o sită fină.
Adaugă jumătate de linguriţă de sare, un praf de piper şi amestecă până când se dizolva complet sarea. Toarnă treptat uleiul de măsline, bătând cu furculiţa sau cu un tel micuţ. Toacă ierburile aromatice şi adaugă-le în emulsia obţinută.

Acum se poate trece la prepararea salatei de mozzarella propriu-zise. Se taie bulgărele de mozzarella felii şi se aşează pe un platou. Se repartizează deasupra smântână, se presară fâşii subţiri de ardei gras roșu şi coajă de lămâie tăiată fâşii subţiri, după ce eliminaţi partea albă. Atenție însă, optați doar pentru lămâi din culturi ecologice.

Cu puţin timp înainte de servire se stropeşte salata de mozzarella cu sosul citronette. „Eu am pus sosul deoparte şi am stropit salata exact când am servit-o”, mărturisește bloggerul Liana Sabău. Se presară frunze de măghiran. Deasupra se râșnește piper proaspăt.

Sursa: Salata de mozzarella / Pe masa din bucătărie