Se potriveşte de minune într-o zi de vară sau… într-o noapte fierbinte. Căpşunele sunt fructe afrodisiace, știați acest detaliu? În Franţa, o supă de căpşune subţiată cu smântâna, planta limba mielului şi zahăr era servită tinerilor căsătoriţi. În plus, aceste fructe au o serie de avantaje nutritive: 8 căpşune de mărime medie asigură 140% din necesarul de vitamina C zilnic recomandat şi 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide. O cană de căpşune are doar 55 de calorii.
Căpşunele conţin un nivel foarte crescut de nitraţi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a oxigenului prin muşchi. Astfel, acestea pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor. Căpşunele sunt extrem de eficiente şi în tratarea tenului gras, cu tendinţă acneică, pori dilataţi şi puncte negre, fiind recomandate măştile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeamă de lămâie şi iaurt.
Ingrediente pentru prăjitură cu pişcoturi, căpşune şi cremă de fistic
1 pachet de pişcoturi,
250 ml frişcă lichidă,
250 g mascarpone,
100 g zahăr pudră,
2 esenţe de fistic,
2 picături de colorant verde gel,
1 plic de gelatina,
400 g căpşune,
100 g fistic crud
Mod de reparare
Jumătate din cantitatea de căpşune, 200 g, folosiţi-o pentru a înmuia pişcoturile. Spălaţi-le, curăţaţi-le, uscaţi-le, presăraţi-le cu zahăr şi lăsaţi-le peste noapte într-o farfurie adâncă. Dimineaţa veţi avea farfuria plină de suc. Zdrobiţi căpşunele şi veţi avea un fel de piure zemos – pe care îl veţi încălzi puţin, și prin care treceţi fiecare pişcot şi apoi îl veţi aşeza frumos într-o tavă de chec acoperită cu folie alimentară.
Bateţi frişca lichidă cu 50g din zahărul pudră şi esenţa de fistic. Adaugaţi treptat şi câte o lingură de mascarpone şi amestecaţi până se termină. Fisticul crud trageţi-l puţin la tigaie, ca să scăpaţi de pieliţă, curăţa-ţi-l, apoi lăsaţi-l să se răcească. Măcinaţi 50g de fistic crud împreună cu 50g de zahăr în maşina de măcinat zahăr şi adăugaţi-l în crema de frişcă şi mascarpone. Puteţi să puneţi şi câteva boabe întregi de fistic pentru un gust aparte.
Adăugaţi şi cele două picături de colorant gel verde. Cele 200g de căpşune spălate, curăţate şi uscate se taie mărunt şi se încorporează în crema de fistic. Dizolvaţi gelatina în 100 ml apă rece. Când gelatina s-a umflat, puneţi vasul pe baie de aburi, adică peste alt vas cu apă fierbinte şi aşteptaţi ca gelatina sa se lichefieze, adică să devină lichidă. Aveţi grijă ca apa să nu atingă vasul cu gelatină şi să nu cumva să încălzeşti prea tare gelatina. Cel mai bine e să urmaţi indicaţiile de pe plic. Pe fiecare plic de gelatină de la Dr.Oetker scrie întocmai cum să procedaţi.
Când gelatina e gata, deci e lichidă, turnaţi-o în fir subţire în cremă şi amestecaţi continuu. Daţi crema la rece ca să se întărească puţin, 10-12 minute, apoi o turnaţi peste primul strat de pişcoturi. Peste cremă aşezăm al doilea rând de pişcoturi trecute prin pireul de căpşune, iar deasupra fărâmiţăm câteva pişcoturi uscate şi presărăm câteva jumătăţi de fistic crud.
Dăm la frigider pentru minim trei ore. Scoatem cu mare grijă prăjitura din tava cu ajutorul foliei, apoi tot cu mare grija dăm folia deoparte şi aşezăm prăjitura pe un platou. Ultima căpşună care vă rămâne, tăiaţi-o felii şi ornaţi prăjitura. Feliaţi şi serviţi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook