Salvador Dali, cel mai excentric artist din istorie. Se credea reîncarnarea fratelui său

Salvador Dali, cel mai excentric artist din istorie. Se credea reîncarnarea fratelui său
Salvador Dali a rămas cunoscut în istorie drept unul dintre cei mai mari pictori din lume. Viața sa însă a fost presărată cu tot felul de ciudățenii. Este considerat cel mai excentric artist din istorie.

Salvador Dali, maestrul suprarealismului și probabil cel mai excentric artist din istorie, este cunoscut pentru perspectiva sa inovatoare asupra subconștientului, a relației sale apropiate cu psihoanaliștii freudieni și pentru modul în care a explorat nebunia sufletului uman. Probabil cea mai cunoscută operă a sa este celebra pictură ”Trecerea timpului”.

Suprarealismul lui Dali nu s-a limitat doar la artă. Artistul a avut o viață la fel de bizară. Avea o înclinație spre sadomasochism, o obsesie pentru Hitler, dar și oroare de lăcuste și castrare. Cu siguranță, excentricitățile lui Salvador Dali sunt la fel de uimitoare ca și opera sa.

Trecerea timpului

Salvador Dali credea că este reîncarnarea fratelui său 

Mama artistului a născut primul fiu în 1901 și l-a botezat Salvador, însă copilul a murit înainte de a împlini 2 ani. La nouă luni după decesul băiatului s-a născut artistul, pe care mama lui l-a botezat la fel ca pe fratele decedat: Salvador Dali. La cinci ani, părinții l-au dus la mormântul fratelui ș i-au spus că este reîncarnarea acestuia, idee în care Dali a crezut toată viața. ”Eu m-am născut dublu, cu un frate în plus, pe care a trebuit să-l ucid ca să-mi ocup locul meu şi ca să-mi obţin propriul drept la propria moarte”, spunea Dali despre fratele lui.

Era obsedat de bani 

Salvador Dali nu a crezut niciodată în ideea de artist sărac. Era renumit pentru stilul de viață risipitor și lacom, întreținut de faima sa. Era lipsit de scrupule când venea vorba de bani. Obișnuia să deseneze pe spatele cecurilor cu care plătea la restaurant, știind foarte bine că niciun local nu ar fi încasat vreodată un cec pe spatele căruia se afla o operă originală a lui Dali. Aviditatea artistului pentru bani l-a și determinat pe prietenul său suprarealist Andre Breton să-l poreclească „Avida Dollars”: o anagramă a numelui său, care se traduce aproximativ prin „avid după dolari”.

A cumpărat un castel pentru soția lui 

Relația lui Salvador Dali cu soția sa, Gala, era mai degrabă o obsesie maniacală decât o relație de dragoste. Fosta profesoară născută în Rusia l-a părăsit pe prietenul lui Dali, poetul Paul Eluard, pentru celebrul artist. A fost muza lui până când a murit. Dali i-a cumpărat Galei un castel în Pubol, Spania, pe care l-a decorat cu propriile sale opere. Cu toate acestea, artistul nu avea voie să intre în castel decât cu permisiunea scrisă a Galei.

Animalul lui de companie era un leopard 

În anii ’60, Salvador Dali și-a luat drept animal de companie un leopard. L-a numit Babou și pe care îl purta cu el în lesă aproape peste tot. La fel a făcut și la un restaurant din Manhattan, iar când o femeie din local s-a alarmat, Dali i-a spus calm că animalul este o pisică normală, peste care a pictat un model de leopard.

Foto: Facebook

Acesta este motivul pentru care mâncăm tort și suflăm în lumânări de zilele de naștere