Simona Ionescu / Redactor Șef

O veste bună și una rea despre primul vaccin împotriva COVID -19 testat pe oameni

O veste bună și una rea despre primul vaccin împotriva COVID -19 testat pe oameni
O veste bună și una mai puțin bună. Testele realizate pe oameni cu primul vaccin pentru COVID-19 au înregistrat rezultate pozitive, dar și efecte secundare importante.

Un vaccin experimental pentru COVID-19 al Pfizer și BioNTech a aratat o serie de rezultate pozitive într-un studiu clinic, pe oameni. Sistemul imunitar al pacienților a avut reacțiile scontate. În schimb, acest lucru a provocat febră și alte efecte secundare. Primele rezultate în urma testării au fost dezvăluite miercuri pe platforma MedRXiv.

Vaccinul Pfizer / BioNTech se bazează pe o tehnologie ARN mesager, care folosește un mesager genetic cheie găsit în celule pentru a crea proteine pe care sistemul imunitar învață apoi să le atace. Un număr de 45 de pacienți au intrat în testare. 12 dintre ei au primit o doză de vaccin de 10 micrograme, alți 12 o doză de 30 micrograme, 12 o doză de 100 micrograme și 9 placebo.

Doza de 100 micrograme a provocat imediat febră în cazul a jumătate din pacienții lotului. Astfel, deși vaccinul presupune administrarea a două doze consecutive, la distanță de câteva săptămâni, în cazul acestora, doza secundară nu a mai fost dată.

Pentru ceilalți, la trei săptămâni distanță de prima doză, a urmat a doua injecție. Rezultate: 8,3% dintre participanții din grupul de 10 micrograme și 75% dintre cei din grupul de 30 de micrograme au făcut febră. Mai mult de jumătate din pacienții care au primit a doua doză de vaccin au raportat cel puțin un eveniment advers, printre care febră și tulburări de somn. Medicii nu au considerat gravă niciuna din aceste reacții, în sensul că niciuna nu a dus la spitalizare și nici nu a pus în pericol viața pacientului.


Slăbește un kilogram pe zi cu dietele verii

Cum scapi de bărbia dublă. Cele mai simple exerciții cu efecte uimitoare imediate


Cert este că vaccinul, în schimb, a generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19, iar unii dintre acești anticorpi au fost neutralizanți, adică par să împiedice funcționarea virusului. Nivelurile de anticorpi de neutralizare au fost de 1,8 până la 2,8 ori mai mari decât în cazul pacienții însănătoșiți după COVID-19.

Momentan nu se știe dacă nivelurile mai mari de anticorpi ar genera cu adevărat imunitate la virus. Pentru a stabili acest lucru compania farmaceutică ar trebui să efectueze studii pe un număr mult mai mare de subiecți. Se estimează că aceste studii vor începe în lunile următoare și se vor desfășura mai ales în Statele Unite.

Un număr de 14 vaccinuri sunt în prezent testate pe oameni, potrivit Institutului Milken. În total, 178 de vaccinuri sunt în lucru, la nivel mondial, în diverse stadii, unul din ele și în România.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre