Simona Ionescu / Redactor Șef

5 sfaturi pentru a mânca sănătos în timpul sarcinii

5 sfaturi pentru a mânca sănătos în timpul sarcinii
Momentul în care afli că în câteva luni vei aduce pe lume un bebe este cu siguranță unul magic, așa cum este și perioada în care-ți porți puiul în pântece. Pe lângă lucrurile minunate care se întâmplă din momentul în care ști că vei deveni mămică, mai sunt și părțile mai puțin plăcute.

Nu sări peste micul dejun!

Mănâncă cereale sănătoase cu fructe dimineața, dar evită cerealele cu mult zahăr. În cazul în care te simți rău și nu poți manca mult, începi cu o felie de pâine prăjită și continuă micul dejun atunci când te vei simți mai bine.

Alege alimente bogate în fibre!

O varietate de legume și fructe bogate în fibre pot face minuni:  morcovi, banane, pepene, dar și legume verzi gătite, toate acestea pune-le pe lista ta când vine vorba de alimente cu multe fibre.

Alege gustările sănătoase!

În categoria aceasta poate intra cu succes iaurtul cu fructe, slab în grăsimi sau chiar cu 0% grăsimi.  Asta înseamnă să lași pe altădată gustările de ciocolată și junk food.

Consumă vitamine prenatale

Discută cu medicul tău și urmărește cu sfințenie rețeta de vitamine prenatale,  necesare pentru ca atât tu cât și bebe să fiți sănătoși în această perioadă.

Ce alimente e bine să le eviți

Branzeturile moi si laptele nepasteurizat – Laptele insuficient pasteurizat, carnea gatita necorespunzator sau branza pot determina aparitia Listeriozei, o afectiune ce se manifesta in cazuri frecvente la nou-nascuti, femeile insarcinate si persoanele cu sistem imunitar scazut. Branzeturile care trebuie evitate sunt in special cele cu mucegai, Camembert si Brie.

Ficatul – Este o sursa importanta de fier pentru organism, insa acesta contine si o cantitate bogata de vitamina A si trebuie consumat cu moderatie. In doze mari, vitamina A poate duce la aparitia unor malformatii congenitale ale fatului, dar si la afectiuni hepatice ale viitoarei mamici.

Peștele este bogat in proteine, iar acizii omega 3 pe care ii contine pot aduce multiple beneficii dezvoltarii bebelusului, insa mare atentie la nivelul de mercur! Cu cat pestele este mai mare, cu atat acesta va contine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista pestilor ce cresc riscul supradozarii cu mercur se afla rechinul, peste spada, tonul si macroul regal. In plus, acestia au un risc mai mare de a produce toxiinfectii alimentare.

Ceaiul verde este considerat un aliat al sanatatii, consumat cu moderatie Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbtia deficitara a acidului folic in timpul sarcinii si deci, la instalarea afectiunilor corelate cu lipsa acestei substante nutritive, printre care si anemia.

Mâncarea de tip fast food – nu este sanatoasa pentru nimeni, cu atat mai mult acest lucru e valabil in cazul femeilor insarcinate. Preparatele din aceasta categorie au un continut ridicat de grasimi, sodiu, sare si alti aditivi nocivi. E adevarat ca in timpul sarcinii, orice viitoare mamica are nevoie de un surplus caloric de aproximativ 300 de calorii, insa exista alternative mult mai sanatoase, bogate in fibre si vitamine, precum fructele și legumele. Astfel, e recomandat ca produsele tip fast food sa fie inlocuite cu fructe si legume ce asigura atat aportul energetic, cat si nutrientii necesari: morcovi, nuci, avocado, spanac, mango si ardeiul rosu.

Limitează consumul de cofeina și alcool

Evită consumul de cafea, sucuri carbogazoase și alcool. Poți consuma în schimb ceaiuri și cât mai multă apă, pentru a rămâne hidratată.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre