Spania a ajuns la o incidență de 152 de cazuri de coronavirus la suta de mii de locuitori, după o săptămână de creștere a cazurilor în rândul populației tinere nevaccinate.
Ieri au fost raportate peste 12.000 de contaminări noi și 27 de decese. Iar regiunile mari sunt la pragul de risc ridicat din punct de vedere epidemiologic, transmite corespondentul Radio România Actualități, Annamaria Damian.
În Spania a durat puțin bucuria că incidența a scăzut sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori. Relaxarea restricțiilor a dus la o creștere explozivă a numărului de persoane infectate cu coronavirus.
Au apărut și statisticile oficiale. Potrivit Centrului European de Control al Bolilor, Spania este acum a treia țară din Uniune, după Portugalia și Cipru, cu cea mai mare rată a infectărilor. Are, însă, cel mai mic procent de decese (sub 6%) înregistrate la un milion de locuitori în ultimele două săptămâni.
Tinerii sunt cei mai vizați, de data aceasta. Creșterea curbei epidemiologice se observă în special în rândul tinerilor nevaccinați, rata infectărilor ajungând în unele provincii, cum este Barcelona, la peste 750 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Noile focare de COVID sunt în localitățile de pe litoralul Mării Mediterane, dar și în nordul țării și în Tenerife, din Insulele Canare.
Sunt specialiști care se tem că incidența atât de mare în rândul populației tinere din Spania este un risc pentru vizitatori şi ar putea afecta din nou turismul, fiind un motiv pentru schimbarea destinației de vacanță. Aceasta ar avea repercursiuni asupra întregii economii.
Spania a reușit să vaccineze din luna decembrie și până acum, cu o doză, mai mult de jumătate din populație, adică aproape 26 de milioane de persoane. În medie, se administrează 3.700.000 de doze de vaccin pe săptămână.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook