Simona Ionescu / Redactor Șef

Adio stare de urgență pentru pandemie în România! Dar Consiliul European insistă pe un certificat de sănătate digital global

Adio stare de urgență pentru pandemie în România! Dar Consiliul European insistă pe un certificat de sănătate digital global
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca starea de urgență generată de pandemia Covid să înceteze. În schimb, Consiliul European a hotărât, în aceeași zi, să recomande statelor membre să mențină certificatele Covid și să se alăture rețelei globale de certificate de sănătate digitale a OMS.

Se pare că nu vom scăpa prea repede de efectele brocratice ale pandemiei, care au impus restricții pe tot globul. Cu câteva zile în urmă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat că în România a încetat starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de Covid-19.

În urma deciziei, spitalele nu vor mai avea secții speciale și nu vor mai fi nici unități medicale dedicate exclusiv tratării pacienților cu coronavirus. Aceștia se vor putea interna și trata în orice unitate sanitară în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii.

Nu se vor mai acorda sporurile speciale personalului medical și nici nu vor mai exista centre de evaluare pentru pacienții care au avut sau au Covid.

Consiliul European insistă pe un certificat de sănătate digital global

O altă veste a venit tot pe 30 iunie de la Consiliul European. Se referă la rețeaua globală de certificare a sănătății digitale a OMS și la hotărârea adoptată, chiar dacă starea de pandemie s-a încheiat. Comisia de specialitate a prezentat, la 5 iunie 2023, o propunere de recomandare a Consiliului privind un certificat de sănătate digital global, deoarece regulamentul UE privind certificatele digitale COVID va expira pe 30 iunie 2023. Consiliul European a acceptat propunerea care, odată adoptată, a intrat în vigoare în aceeași zi de 30 iunie.

Astfel, Consiliul a adoptat recomandarea pentru a asigura tranziția fără probleme a sistemului de certificare COVID-19 la o rețea digitală globală de certificare a sănătății OMS, scrie siteul Consiliului European.

Statele membre sunt încurajate să se conecteze la rețeaua globală de certificare digitală a sănătății înființată de OMS. Cu toate acestea, este la latitudinea statelor membre să decidă dacă și când vor face acest lucru.

Odată conectate la rețea, statele membre sunt încurajate să emită și să accepte certificate COVID-19 compatibile cu cerințele rețelei, în special în cazul unei urgențe de sănătate publică declarate de interes internațional.

Statele membre sunt încurajate să urmărească și să participe la dezvoltarea Rețelei globale de certificare a sănătății digitale a OMS, de exemplu, în vederea posibilei extinderi a acesteia la alte boli decât COVID-19 sau la alte utilizări în contextul sănătății. Comisia va menține portalul UE până la sfârșitul anului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre