Simona Ionescu / Redactor Șef

Antibioticele provoacă cancer. Studiu

Antibioticele provoacă cancer. Studiu
Consumul susţinut de antibiotice pentru o perioadă de timp mai lungă poate duce la o creştere a riscului de îmbolnăvire de cancer. Efectele apar între 5 și 10 ani după perioada de administrare a medicamentelor.

Cel mai recent studiu realizat în Suedia arată faptul că antibioticele provoacă cancer de colon. Cercetarea a vizat 40.000 de cazuri de cancer în Suedia, transmite Live Science.

Studii anterioare au arătat că antibioticele pot provoca modificări de durată ale microbiomului – comunitatea de microbi care trăiesc simbiont în tractul digestiv. Iar  aceste modificări pot favoriza apariţia cancerului de colon. De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul ridicat ar putea fi specific cancerelor din aşa-numitul colon proximal. Aceasta e  partea colonului care se conectează la intestinul subţire.

Antibioticele provoacă cancer

Persoanele care au luat antibiotice pentru mai mult de 6 luni se confruntă cu cel mai ridicat risc oncologic în colonul ascendent. Este  cu 17% mai mare prin comparaţie cu persoanele care nu au luat deloc antibiotice, conform cercetării. Aceasta a fost publicată la începutul lunii septembrie în Journal of the National Cancer Institute.

Specialiștii au stabilit că și curele scurte de antibiotice sunt asociate unei creşteri a riscului de cancer de colon (deşi mult mai mic decât în cazul persoanelor care au luat antibiotice timp de mai multe luni). Aceste date oferă un motiv în plus de prudenţă legat de prescrierea antibioticelor, în afara problemei bacteriilor rezistente la aceste substanţe. Aceste noi date confirmă rezultatele unui studiu similar, dar mai mic, realizat în Marea Britanie şi publicat în 2019 în jurnalul Gut.

Antibioticele rezolvă problemele dar distrug microbiomul

Specialiștii atrag atenția că aceste studii nu fac decât să identifice o corelaţie. „Suntem de părere că problema este distrugerea echilibrului microbiomului şi astfel unele bacterii infecţioase, precum Escherichia coli sau Klebsiella pneumoniae ajung să câştige proeminenţă, pe când în mod normal sunt ţinute sub control de alţi microbi”, transmit cercetătorii.

Noul studiu a folosit date din Registrul de Cancere Colorectale al Suediei pentru a identifica zeci de mii de pacienţi care au primit acest diagnostic între anii 2010 şi 2016. Datele din Registrul suedez al medicamentelor prescrise au permis identificarea consumului de antibiotice al acestor pacienţi între anii 2005 şi 2016. Rezultatele obținute confirmă existenţa legăturii dintre antibiotice şi cancerul de colon.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre