Simona Ionescu / Redactor Șef

Aşa îngrijeşti urechile! Ceara are rol protector

Aşa îngrijeşti urechile! Ceara are rol protector
Am fi tentaţi să credem că beţişoarele speciale ne uşurează mult curăţarea urechilor. Unele problemele de auz pot fi cauzate de lipsa igienei sau de îngrijirea incorectă a urechilor. Cum îngrijim corect urechile?

Unele problemele de auz pot fi cauzate de lipsa igienei sau de îngrijirea incorectă a urechilor. Iată de ce este atât de important să avem grijă ce produse folosim pentru acest lucru!

Urechea este un organ complex, fiind alcătuită din trei părţi: urechea externă, cea medie şi cea internă. Fiecare dintre aceste părţi joacă un rol important în procesul transformării undelor sonore în impulsuri nervoase care sunt apoi transmise creierului.

Ceara din urechi are rol protector

Cerumenul sau ceara din urechi, de care vrem să „scăpăm” atât de mult, este o substanţă fiziologică, iar în componenţa ei intră apă, minerale, lipide, colesterol şi proteine.

Această substanţă galbenă vâscoasă este produsă de glandele ceruminoase aflate la intrarea în conductul auditiv extern şi conferă protecţie urechii.

Având rol de menţinere a pH-ului normal la acest nivel, cerumenul curăţă mecanic urechea, elimină celulele moarte, facilitează trecerea undelor sonore, împiedică pătrunderea agenţilor patogeni la nivelul canalului auditiv, având acţiune antibacteriană şi prevenind infecţii precum otitele.

Atunci când „curge”, ceara elimină odată cu ea toate impurităţile care se acumulează în ureche. În unele cazuri însă, ceara poate rămâne în conduct, uscându-se şi formând o pojghiţă. Atunci când introducem beţişoarele de urechi, împingem şi mai mult această acumulare de ceară.

Când devine o problemă ceara din urechi

Ceara devine o problemă atunci când glandele ceruminoase o secretă în exces. În acest caz, apar aşa-zisele dopuri de ceară, formate din substanţă solidă înărită, care blochează canalul auditiv, slăbind auzul.

Apariţia acestora necesită un consult de specialitate. Medicul ORL scoate aceste dopuri prin procedee precum spălături auriculare sau prin aspiraţii. Există în farmacii soluţii speciale care înmoaie dopurile de ceară, ceea ce ajută la eliminarea lor.


Pauza de masă trebuie respectată cu sfințenie. Iată de ce

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre