Simona Ionescu / Redactor Șef

Avertisment la cel mai înalt nivel: „Dozele booster nu vor pune capăt pandemiei”

Avertisment la cel mai înalt nivel: „Dozele booster nu vor pune capăt pandemiei”
Pandemia de Covid-19 este departe de a se apropia de final. cel puțin asta lasă de înțeles oficialii din partea Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS).

Directorul OMS a avertizat împotriva iluziei că e suficientă administrarea de doze booster pentru a pune capăt pandemiei de Covid-19, a consemnat AFP.

„Nicio ţară nu va putea ieşi din pandemie cu ajutorul dozelor booster, iar dozele booster nu înseamnă undă verde pentru a sărbători cum se prevedea”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acesta a participat în cadrul unui briefing de presă la Geneva. În cadrul evenimentului el a vorbit și despre necesitatea de a avea discernământ în privința administrării dozelor booster.

Dozele booster pot prelungi pandemia

„Programele de vaccinare cu doze booster fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia mai curând decât să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţări care au deja rate ridicate de vaccinare şi oferind astfel virusului mai multe posibilităţi de a se răspândi şi de a muta”, a subliniat șeful OMS, dr. Tedros.

Potrivit Reuters, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a îndemnat ţările să tragă învăţăminte din cei doi ani de pandemie, reiterându-şi apelul la o distribuire echitabilă a vaccinurilor. „În pragul noului an, trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile dureroase ale anului care se încheie. 2022 trebuie să fie sfârşitul pandemiei de COVID-19”, a insistat directorul OMS, notează agenția citată.

De ce e mai periculoasă varianta Omicron

În prezent, OMS a estimat că noua tulpină a coronavirusului care a provocat pandemia de Covid-19 va fi dominantă la nivel global de la începutul anului viitor. Varianta Omicron este mult mai contagioasă decât toate celelalte, însă provoacă forme mai ușoare de boală. Recent a fost identificat un simptom aparte al acestei variante, și anume transpirațiile nocturne.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre