Simona Ionescu / Redactor Șef

Băuturile dulci cauzează cancer? Specialiștii și-a făcut o părere

Băuturile dulci cauzează cancer? Specialiștii și-a făcut o părere
O serie de studii de ultimă oră atrag atenția asupra pericolului din băuturilor dulci. Acestea ar putea fi extrem de periculoase, crescând riscul de cancer.  Oamenii de știință au inclus aici chiar și sucurile naturale.

Indiferent dacă vorbim despre băuturile carbogazoase sau de fresh-urile de fructe, amlele sunt periculoase și pot crește riscul de a face cancer, atrag atenția medicii. Cauza ar putea fi zaharurile din ele, se artă într-un studiu publicat în British Medical Journal de o echipă de cercetători a Universității Sorbona.

Studiul a durat cinci ani și a urmărit peste 100.000 de persoane. S-a concluzionat că la 100 mililitri de băutură dulce în exces consumată zilnic, crește cu 18% riscul de cancer. Acesta este primul studiu de mare impact care a descoperit o asociere între cancer și zahăr.

Ce sunt băuturile dulci

Oamenii de știință au definit și băuturile dulci. Ei spun că este ”băutură dulce” orice băutură care conține mai mult de 5% zahăr. Printre acestea se numără: sucurile de fructe, chiar și fcele ără zahăr adăugat, cele carbogazoase, milkshake-urile, băuturile energizante, ceaiurile calde sau reci, specialitățile de cafea îndulcite. Nu în ultimul rând, cocktailurile intră în aceeași categorie.

Ce e de făcut? ”Ca de obicei în nutriţie, ideea nu este să evităm anumite alimente, ci doar să echilibrăm aportul. Recomandarea mai multor agenţii de sănătate publică este să consumăm mai puţin de o băutură dulce pe zi. Dacă vom consuma din când în când câte o băutură dulce, nu vor fi probleme, dar, dacă bem cel puţin un pahar pe zi, lucrul acesta ne poate crește riscul de a dezvolta diverse boli – în studiul de faţă vorbim despre eventualitatea cancerului, însă avem dovezi foarte numeroase că aportul sporit de zahăr provoacă boli cardio-metabolice”, a explicat pentru The Guardian dr. Mathilde Touvier, coordonatoarea cercetării și angajată a Institutului Naţional Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală INSERM.

Și cercetători independenți fac legătura între dulce și cancer

Autorii studiului arată că în cazul unui consum constant de băuturi dulci apar mecanisme biologice, toate asociate unui risc crescut de cancer. Între acestea: efectul zahărului asupra grăsimii viscerale, depuse în jurul unor organe vitale, markerii de inflamație, nivelurile ridicate de zahăr în sânge.

Și alți cercetători, care nu au participat la studii, susțin că există o corelație între incidența consumului de băuturi dulci și cancer, dar cred că boala ar putea fi favorizată și de alte obiceiuri nesănătoase care vin ”la pachet” cu consumul.

Cu toate acestea, spun că riscul de cancer poate fi crescut de alți factori. Oamenii care beau cele mai multe băuturi dulci, zic ei, ar putea avea alte obiceiuri nesănătoase care cresc riscul oncologic.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre