Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât costă asigurarea de sănătate. Românii care nu sunt angajați pot cumpăra singuri această poliță. Iată prețul! 

Cât costă asigurarea de sănătate. Românii care nu sunt angajați pot cumpăra singuri această poliță. Iată prețul! 
În viața noastră de zi cu zi este deosebit de importantă polița de sănătate. Cât costă aceasta în cazul unui asigurat, dar și atunci când o persoană nu este înscrisă în câmpul muncii, respectiv neasigurată, în cele ce urmează.

Românii care au contract de muncă nu trebuie să își facă griji, din contul lor se vor deduce banii necesari pentru plata poliței de sănătate. Ceilalți care nu au contracte stabile și veniturile le sunt asigurate din alte surse, vor fi nevoiți să scoată din buzunar banii pentru plata asigurării medicale, anual, acum fiind vorba despre anul 2023.

Potrivit opinei specialiștilor fiscali, persoanele care nu au venituri fiscalizate, dar totuşi vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au de completat o declaraţie unică, reglementată printr-un ordin al preşedintelui ANAF, şi au de achitat 1.800 de lei.

Cei care plătesc sunt asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru o perioadă de 12 luni. S-a ajuns la suma de 1.800 de lei astfel – „suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 3.000 de lei, conform HG 1.447 din 2022”, conform economica.net.

Alternativa: asigurarea de sănătate privată și avantajele ei

La asigurarea de stat, avem o alternativă: asigurarea de sănătate privată.

Românii care nu au venituri fiscalizate şi, totuşi, nu vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin plată din propriul buzunar, au la dispoziţie posibilitatea de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate privată.

Condiţiile în care se încheie o poliţă de asigurare de sănătate privată diferă de la o firmă la alta. Există firme de specialitate care oferă asigurări de sănătate privată şi la un cost de 5 lei pe zi, însă în aceste cazuri există pericolul ca serviciile primite să fie limitate. Desigur, cu cât pachetul este mai costisitor, serviciile sunt diversificate şi respectiv, net superioare.

Unii specialiști sunt de părere că „o asigurare privată de sănătate te ajută să economisești bani și să gestionezi mai ușor problemele medicale însoțite de costuri ridicate”.

Una sau alta, o asigurare este oportună și ne asigură confortul psihologic, chiar dacă nu vom avea nevoie de ea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre