Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce este insolația și cum să eviți supraîncălzirea organismului

Ce este insolația și cum să eviți supraîncălzirea organismului
Dacă stai prea mult la soare, începi să transpiri mult, apoi ți se pare  că toată lumea se învârtește în jurul tău. Înseamnă că ai făcut insolație. Cum să eviți supraîncălzirea organismului.

Extenuarea cauzată de căldură apare atunci când persoană devine prea fierbinte și pierde lichidele și sarea din organism, ceea ce conduce la stare de oboseală, slăbiciune și crampe musculare. Afecțiunea poate fi însoțită și de greață, convulsii, confuzie, dezorientare și, uneori, pierderea conștienței sau comă.

Ce este insolația

Afecțiunea este una serioasă și trebuie tratată de urgență. Cu cât se întârzie intervenția, cu atât organele interne sunt mai afectate, iar în anumite cazuri se poate ajunge la deces.

Predispuse la insolație sunt persoanele care suferă de boli cardiace (acute sau cronice), persoanele supraponderale și cele care se confruntă cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolația se instalează mai frecvent la vârste extreme, fie la copii, fie la persoanele în vârstă și apare și la persoanele care lucrează timp îndelungat sub razele solare, în special între orele 11.00 și 17.00.

Insolația este o afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului, de obicei că urmare a expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Insolația poate apărea dacă temperatura corpului crește până la 40 grade C sau mai mult, fiind frecvența în lunile de vara. Astfel, când temperatura internă a corpului depășește 40 grade C situația devine critică pentru sănătate și poate amenința viață.

Cauze insolatiei

Cauzele majore ale insolatiei sunt clasificate în două tipuri, clasică și de efort.

  • Expunerea la un mediu fierbinte (insolația clasică). În acest tip de insolație căldură care se află într-un mediu fierbinte conduce la o creștere a temperaturii corpului. Acest tip de insolație apare, de regulă, după expunerea la temperaturi extreme de ridicate, umeditate, în special pentru perioade lungi de timp. Apare cel mai adesea la adulții în vârstă și la persoanele cu boli cronice.
  • Activitate intensă (insolația de efort). Insolația este cauzată de o creștere a temperaturii corpului cauzată de intensă activitate fizică în condiții de vreme caldă. Oricine face sport sau lucrează când afară este foarte cald poate obține o insolație, mai ales dacă nu sunteți obișnuit cu temperaturi ridicate.

Starea de sănătate poate fi înrăutățită și dacă purtați îmbrăcăminte excesivă care împiedică transpirăția să se evaporă cu ușurință, iar corpul să se răcească. Consumul de alcool poate afecta capacitatea organismului de a va regla temperature. Vă deshidratați dacă că nu beți suficientă apă pentru a umple lichidele pierdute prin transpirăție;.

Pregătirea militară, fotbalul sau alte evenimente de lungă durata, la temperaturi mari, se numără printre situațiile care pot duce la insolație.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre