Studiile anterioare au identificat o potențială legătură între furie și sănătatea cardiovasculară, dar motivele acestei relații nu erau clare. Ceea ce arată acest studiu este că, atunci când rămânem relaxați, vasele noastre de sânge rămân și ele relaxate. La fel și inima.
„Evocarea unei stări de furie a dus la disfuncții ale vaselor de sânge”
Echipa din spatele cercetării a constatat că sentimentele de anxietate și tristețe nu au declanșat în același mod schimbări în mucoasa vaselor de sânge, chiar dacă aceste emoții au fost, de asemenea, asociate cu probleme cardiace în alte studii. „Am văzut că evocarea unei stări de furie a dus la disfuncții ale vaselor de sânge, deși nu înțelegem încă ce ar putea cauza aceste modificări”, spune Daichi Shimbo, profesor de medicină la Universitatea Columbia.
Strângerea vaselor de sânge care împiedică circulația acestuia prin corp au fost vizibile la trei minute
Un grup de 280 de participanți sănătoși au fost repartizați în mod aleatoriu la una din trei sarcini și la o activitate de control, fiecare având o durată de opt minute. Înainte și după sarcină, garniturile celulare ale voluntarilor au fost analizate prin intermediul unor probe de sânge. Sarcinile presupuneau fie rememorarea unei amintiri personale care a declanșat furia, fie rememorarea unei amintiri personale care a declanșat anxietatea, fie citirea unei serii de propoziții deprimante pentru a declanșa tristețea.
Precum și numărarea repetată până la 100 (pentru a menține neutralitatea emoțională). Doar în cazul sarcinii de furie, o strângere a vaselor de sânge care împiedică circulația sângelui prin corp a fost vizibilă la trei minute după ce sarcina a fost finalizată. Dar au dispărut până la 40 de minute.
Furia crește riscul de probleme cardiace
În timp ce simțirea și exprimarea furiei pot fi benefice, această cercetare arată că aceasta ar putea, de asemenea, să crească riscul de probleme cardiace prin restricționarea fluxului sanguin. În special atunci când emoția este experimentată în mod constant sau cronic la cei care au deja factori de risc pentru boli cardiovasculare.
„Investigarea legăturilor subiacente dintre furie și disfuncția vaselor de sânge poate ajuta la identificarea unor ținte de intervenție eficiente pentru persoanele cu risc crescut de evenimente cardiovasculare”, spune Shimbo. Cercetările viitoare ar putea analiza această relație la grupurile de persoane mai în vârstă și la cele care iau medicamente legate de problemele cardiace. După cum notează cercetătorii, ar putea, de asemenea, să informeze abordările pentru a-i ajuta pe oameni să-și gestioneze furia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook