Un studiu de ultimă oră arată ce se întâmplă dacă vă uitați la televizor mai mult timp. Până acum, se spunea că televizorul strică ochii și, dincolo de asta, că prostește. Dar nu existau dovezi științifice în acest sens. Ei bine, acum au apărut și acestea. Dovezile științifice confirmă realitatea. Cel mai recent studiu dezvăluie că prea mult uitat la televizor duce la scăderea volumului de materie cenușie din creier, scrie The Guardian.
Potrivit unui studiu publicat în revista medicală Brain Imaging and Behaviour de dr. Ryan Dougherty și o echipă de cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică Johns Hopkins din Baltimore, acest lucru afectează mai ales persoanele de vârstă mijlocie. Cu cât aceste persoane se uită mai mult la televizor, cu atât mai mult le scade volumul materiei cenușii.
Ce se întâmplă dacă vă uitați la televizor
Dougherty și colegii său au studiat obieciurile de vizionare TV în intervalul 1990 – 2011 a 599 de adulți americani. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au uitat la televizor mai mult de două ore pe zi au prezentat o reducere a materiei cenușii în cortexul prefrontal și în cel entoral.
Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Sănătate Publică Johns Hopkins din Baltimore, fiecare jumătate de oră în plus de uitat la televizor a fost asociată cu o diminuare cu 0,5% a materiei cenușii în rândul persoanelor cu vârsta între 30 și 50 de ani.
Dr. Ryan Dougherty a concluzionat că subiecții din această categorie sunt vulnerabili față de dezvoltarea demenței și atrofierea creierului. În paralel, cercetătorii au descoperit și cât de utile sunt pentru dezvoltarea creierului practicarea de „jocuri ale minții”, cum ar fi șah sau alte jocuri de societate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook