Medicii atrag atenția: ignorarea alunițelor vă poate costa viața. Melanomul este o formă de cancer de piele. Deși reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsbil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat, transmit reprezentanții Asociației Române pentru Cancere Rare.
Care sunt persoanele predispuse la melanom
Alunițele apar mai ales la anumite tipologii de persoane. De exemplu, cele cu pielea deschisă la culoare sunt predispuse arsurilor solare și prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom. Ar trebui să meargă de urgență la medic cei care au peste 50 de alunițe pe corp. Dar și cei care observă că alunițele lor își schimbă aparența. Pot fi modificări de formă sau de culoare.
Când să mergeți de urgență la dermatolog
Specialiștii în domeniu sunt de acord că există cinci aspecte ale alunițelor la care oricine le are trebuie să fie foaret atent. Și să nu amâne un control la medicul dermatolog:
* ai o leziune, iar dacă trasezi axele longitudinal și transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
* marginile neregulate sunt un semnal de alarmă;
* mai mult de două culori într-o leziune pot să fie un semnal de alarmă;
* diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
* dacă alunița s-a schimbat în culoare, dimensiune și a devenit asimetrică.
Cum se realizează investigația
Cu ajutorul dermatoscopiei, medicul poate să pună un diagnostic corect. Procedura este de fapt un examen la microscop, dar care se realizează „ pe viu”, direct pe pacient.
Ce urmează? Dacă medicul are suspiciuni că melanomul e problematic, va trece la efectuarea unei biopsii. În urma unor investigații suplimentare se va face stadializarea tumorii, intervenția chirurgicală și urmarea unui tratament recomandat de specialist. Pentru că riscul de a dezvolta un alt cancer de piele în următorii doi ani este unul foarte ridicat, pacientul trebuie să efectueze cu regularitate controalele de rutină.
Atunci când pacientul ajunge la medicul oncolog, șansele de curabilitate sunt mult mai reduse, deoarece înseamnă că tumorile au fost depistate într-un stadiu avansat (stadiul 3 sau 4).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook