Orice părinte intră în panică atunci când copilul se îmbolnăvește și e în stare să facă orice pentru ca cel mic să-și revină.
Potrivit informațiilor oferite de medicul Mihai Craiu, de cele mai multe ori când un copil răcește, părinții îl îndoapă cu tot felul de medicamente, siropuri expectorante, antitusive și, în ultima perioadă, aerosolii sunt la mare căutate. Specialistul spune că aceste metode nu sunt totdeauna binevenite, iar cea mai bună variantă pentru a scăpa copilul de mucusul care-i creează probleme este lavajul nazal.
„De frică, părinții pot apela la autodiagnostic sau autotratament”
„Unul din motivele foarte puternice care ne determină să facem ceva (sau să evităm o anumită acțiune) în fața copilului bolnav, este frica. De frică părinții pot apela la autodiagnostic sau autotratament… tot de frică, în unele cazuri, medicul poate recomanda investigații excesive, inutile sau potențial dăunătoare.
Tot frica de evoluție nefavorabilă este motorul excesului de tratamente, în țara în care a comunica este mai puțin important decât a acționa… Mai țineți minte sloganul anilor ’90 „noi muncim, nu gândim”? Ce poate fi făcut, fără frică, în fața unui copil mic, răcit, care are mult mucus, dar nu știe să sufle nasul sau să expectoreze?
De obicei, în România, un astfel de copil bolnav primește diverse siropuri expectorante / antitusive sau face aerosoli cu ajutorul unui aparat de nebulizat. Abordarea poate fi utilă la un copil mai mare, care știe și poate să expectoreze…
Sau la boli bine definite, cum ar fi diskinezia ciliară primară sau fibroza chistică, boli în care medicația nebulizată și fizioterapia respiratorie au un rol central. Ambele strategii pot fi inutile și chiar periculoase dacă sunt folosite intempestiv la copiii cu vârstă sub 3 ani.
„Cum credeți că putem scăpa mai ușor de mizerie când am scăpat pe jos conținutul unei farfurii cu piftie”
„Pentru a vă răspunde singuri la dilema „cum scăpăm de mucusul aflat în nasul copilului răcit?” Vă rog să faceți un exercițiu de imaginație… Cum credeți că putem scăpa mai ușor de mizerie când am scăpat pe jos conținutul unei farfurii cu piftie? Folosind aspiratorul sau spălând cu furtunul de apă?! Asta ca să nu mai zic de riscul de a aspira, odată cu piftia, și bucăți din carpetă, dacă folosim un aspirator foarte puternic și apăsăm bine. La fel este și cu mucoasa nazală…
Spălatul cu apă, soluția rezonabilă
Revenind la spălatul cu apă. Soluția rezonabilă, cu riscuri minime, este lavajul nazal. Este plin internetul de filme cu testimoniale ale unor părinți sau de materiale profesionale, postate de clinici de pediatrie sau de fizioterapie respiratorie.
Nu toți specialiștii sunt mari fani ai lavajului nazal, dar chiar și cei mai sceptici spun că funcționează perfect pentru unii copii și că este practic lipsit de efecte adverse. Acum știți : la următoarea răceală, dominată de niște muci care nu se elimină ușor, puteți încerca să faceți lavaj nazal.
Folosiți o seringă dedicată
După o bună hidratare a copilului răcit (cu orice lichid, preferabil cu lapte de mamă, acolo unde e posibil) puteți încerca să „spălați” cu blândețe nasul copilului folosind ser fiziologic călduț, administrat cu o seringă dedicată (are un capăt de silicon care se etanșează perfect la fiecare nară). Astfel de seringi sunt eficace și mult mai ieftine decât un nebulizator de ultimă generație”, a declarat medicul Mihai Craiu pe Facebook.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook